Nagy potenciál van a hazai fürjtojástermelésben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 22. 11:52

Magyarországon egyre népszerűbbek a tápanyagban gazdag fürjtojások, és ennek következtében növekszik a magyar fürjtermelők száma is. Ezek a kis tojások magasabb tápértékkel rendelkeznek, mint a hagyományos tyúktojások, például több vasat, B-vitaminokat és A-vitamint tartalmaznak. A fürjtenyésztés viszonylag kis helyet igényel, és a megfelelő körülmények között évente egy tojótól 280-300 tojás származhat.

Az infláció csökkenése kedvezhet ennek a piacnak

Bár a fürjtenyésztés gazdaságos lehetőségeket nyújt, a termelőknek szembe kell nézniük bizonyos kihívásokkal, például a beltenyésztés érzékenységével és a kakasok agresszív viselkedésével. Az árak is szerepet játszanak ebben a szektorban, és a takarmány, energia és csomagolóanyagok költségeinek emelkedése nehezítheti a gazdaságos működést.

Jelenlegi fürjtojás ára körülbelül 50-60 forint körül mozog, és a termelők úgy vélik, hogy ez a fogyasztói árszint lehetővé tenné a szektor további fejlődését.

Az online árfigyelő rendszer bevezetése után több élelmiszertermék ára csökkent Magyarországon, amely enyhítheti az élelmiszerinflációt és kedvező hatást gyakorolhat a fogyasztói kosár súlyaira. Az élelmiszerárak csökkenése is hozzájárulhat a fürjtojások versenyképességéhez a piacon.

Kapcsolódó cikkeink