Nagy Márton a terméktanácsok vezetőivel egyeztetett

Szerző: STA Dátum: 2023. 04. 13. 11:00

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a mai napon hivatalában fogadta a magyar mezőgazdaság legfontosabb fogyasztási termékeit előállító termelőket, feldolgozókat és kereskedőket képviselő jelentősebb terméktanácsok vezetőit. A szakmai egyeztetés központi kérdése az infláció letörése, az inflációs spekuláció megszüntetése volt, amelyhez pontos önköltségi számításokra van szükség.

(Fotó: GFM)

Az egyeztetésen az alábbi szervezetek vettek részt:

  • Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet, a Baromfi és Tojástermelők Szövetsége;
  • FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács;
  • Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács;
  • Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács;
  • Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács;
  • Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet.

A háború és az elhibázott szankciós politika Európa szerte eddig soha nem látott inflációhoz vezetett. A háború okozta energiaválság és az ezáltal megemelkedett infláció komoly kihívásokat okoz mind a magyar vállalkozásoknak, mind pedig a magyar családoknak. Éppen ezért a magyar kormány legfontosabb célja, hogy az inflációt év végére egy számjegyűre csökkentse, megvédje a családokat, kivédje a recessziót. Az infláció már tetőzött és csökkenésnek indult, a kormányzat intézkedései működnek.

Így veszik elejét a további drágulásnak

Nagy Márton kiemelte, hogy a piaci és állami szereplőkkel együttműködve a Kormány folyamatosan keresi azokat az eszközöket, amellyel tovább csökkenthető az infláció. A Gazdasági Versenyhivatallal közösen új online árfigyelő rendszer jön létre, az előkészítést végző munkacsoport már meg is kezdte munkáját. Felállításra kerül egy fogyasztóvédelmi adatbázis is az Igazságügyi Minisztérium részvételével, amely segíti, hogy a lakosság a legjobb áron tudja megvásárolni a termékeket.

A transzparencia és a verseny növelésével összességében tovább csökkenhet az infláció. Ezt fogja erősíteni a terméktanácsokkal ma megkezdett együttműködés is, amely elejét veheti a túlárazásnak és az inflációs spekulációnak.

GFM

Kapcsolódó cikkeink