Nagy jövője lehet a rovarszektornak Magyarországon is

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 10. 02. 12:06

A rovarszektor Európában és Magyarországon is komoly lehetőségeket rejt magában, és a szakemberek szerint az évtized végére akár a 2 milliárd eurós összforgalmat is elérheti. A rovarfehérjék előállítása környezetbarátabb és költséghatékonyabb lehet, mint a hagyományos hústermékeké, és a szakértők szerint fenntartható is.

A rovaralapú élelmiszerekkel kapcsolatban vannak fenntartások, de egyre nő a szektor

Az Európai Unióban azonban még csak most kezdenek formálódni a rovarfehérjék felhasználására vonatkozó jogszabályok, de az ágazat hatalmas potenciállal rendelkezik, és az évtized végére akár a 2 milliárd eurós forgalmat is elérheti – írja a Haszon.hu.

Magyarországon tavaly bővült a rovarfehérjék engedélyezett felhasználási köre a sertés- és baromfiágazatokban, ami újabb befektetéseket vonzott a szektorba. Az Agroloop Hungary Kft. például egy 18 millió eurós beruházást hajt végre Üllőn, ahol 13 ezer négyzetméteren indul jövőre a fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenység. Az új üzem naponta 1 tonna takarmányzsírt, napi 4 tonna takarmányfehérje-lisztet és 10 tonna talajjavító granulátumot állít elő rovarürülékből, és terveik szerint a kapacitást rövid időn belül megduplázzák.

Bár a rovaralapú élelmiszerekkel kapcsolatban vannak fenntartások, néhány szakember szerint ezek a jövő élelmezésének kihagyhatatlan részei lehetnek. A rovarok tartása és feldolgozása környezetbarátabb és az ételek is egészségesebbek lehetnek. Azonban a Deutsche Welle nyári riportja szerint a rovaralapú alapanyagok nem olcsók, például egy kiló tücsökliszt durván 11-12 ezer forintba kerül Magyarországon.

Kapcsolódó cikkeink