Mi a helyzet a rovaralapú élelmiszerekkel? Elözönlik a magyar boltokat is?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 07. 12:35

Ha az EU-ban elfogadták a rovar alapanyagú élelmiszerek előállítását, Magyarországon is lehetőség nyílik erre. De vajon valóban ez a közeljövő? A G7 ezt a kérdést járja körül.

Jelöletlenül ezentúl se kerülhet a csomagba

“Ha a Bizottság engedélyez egy új élelmiszert, akkor az az engedélyben megadott feltételek mellett az EU tagállamaiban, így Magyarországon is forgalomba hozható anélkül, hogy nemzeti szinten is engedélyeztetni kellene”

– fogalmazott a G7 megkeresésére a NÉBIH.

Az uniós engedély alapján elvileg széles palettán használható a rovarpor: krékerektől, snackektől és pizzáktól a szószokon át a csokiig és a sörig a legkülönbözőbb élelmiszerekbe tehető. Valójában ez nem új, négy másik rovaralapú élelmiszer már 2021 óta forgalmazható volt Európában. Nem igaz ugyanakkor, hogy mostantól a gyártók észrevétlenül rovaralapanyagokat tehetnének bármilyen ételbe.

Erről a NÉBIH is kiadott egy közleményt, hogy megnyugtassa az aggódókat:

“Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nébih-hez: igaz-e, hogy hamarosan bármiféle jelölés nélkül tehetnek „tücsköt, bogarat” az élelmiszerekbe az előállítók. A hír ebben a formában semmiképp sem igaz!”

– írták.

A rovarevéssel kapcsolatban ugyanakkor elég ellentmondásos a hatósági és politikai kommunikáció. 2017-ben még a NÉBIH szakembere is arról írt, hogy a rovarokból készült ételek előbb-utóbb a mindennapi táplálkozásunk részévé fognak válni, de egy évre rá Fazekas Sándor meglátta a politikai muníciót a témában. Az akkori agrárminiszter a választási kampányban Németh Szilárd mellett beszélt arról, hogy a rovarokkal a keresztény Európa értékrendjét akarja Soros aláásni.

Kapcsolódó cikkeink