Nagy jövője lehet a rovarszektornak Magyarországon is
A rovarszektor Európában és Magyarországon is komoly lehetőségeket rejt magában, és a szakemberek szerint az évtized végére akár a 2 milliárd eurós összforgalmat is elérheti. A rovarfehérjék előállítása környezetbarátabb és költséghatékonyabb lehet, mint a hagyományos hústermékeké, és a szakértők szerint fenntartható is.

A rovaralapú élelmiszerekkel kapcsolatban vannak fenntartások, de egyre nő a szektor
Az Európai Unióban azonban még csak most kezdenek formálódni a rovarfehérjék felhasználására vonatkozó jogszabályok, de az ágazat hatalmas potenciállal rendelkezik, és az évtized végére akár a 2 milliárd eurós forgalmat is elérheti – írja a Haszon.hu.
Magyarországon tavaly bővült a rovarfehérjék engedélyezett felhasználási köre a sertés- és baromfiágazatokban, ami újabb befektetéseket vonzott a szektorba. Az Agroloop Hungary Kft. például egy 18 millió eurós beruházást hajt végre Üllőn, ahol 13 ezer négyzetméteren indul jövőre a fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenység. Az új üzem naponta 1 tonna takarmányzsírt, napi 4 tonna takarmányfehérje-lisztet és 10 tonna talajjavító granulátumot állít elő rovarürülékből, és terveik szerint a kapacitást rövid időn belül megduplázzák.
Bár a rovaralapú élelmiszerekkel kapcsolatban vannak fenntartások, néhány szakember szerint ezek a jövő élelmezésének kihagyhatatlan részei lehetnek. A rovarok tartása és feldolgozása környezetbarátabb és az ételek is egészségesebbek lehetnek. Azonban a Deutsche Welle nyári riportja szerint a rovaralapú alapanyagok nem olcsók, például egy kiló tücsökliszt durván 11-12 ezer forintba kerül Magyarországon.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar mellett a szlovák malomiparosok is elutasítják a rovarokat az élelmiszerekben
A Szlovák Malomipari Szövetség csatlakozott a hazai pékek kezdeményezéséhez, és…
Tovább olvasom >Mi a helyzet a rovaralapú élelmiszerekkel? Elözönlik a magyar boltokat is?
Ha az EU-ban elfogadták a rovar alapanyagú élelmiszerek előállítását, Magyarországon…
Tovább olvasom >Lehet-e a tücsök titkos összetevő?
Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nébih-hez: igaz-e, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >