A pezsgő lehet a borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége
A következő években kiemelt termék lehet a magyar pezsgő, ebben rejlik a hazai borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége – hangsúlyozta az agrárminiszter a III. Pezsgőkonferencián, a Fejér megyei Etyeken.

A pezsgő lehet a hazai borászat kiugrási lehetősége
Nagy István rámutatott, Magyarországon a pezsgőkészítés és -fogyasztás a reneszánszát éli, ami elsősorban az etyeki borászoknak köszönhető. Úgy vélte, a jövőben az Etyek-Budai Borvidék csúcsterméke lehet a pezsgő, s az országban még teljesen ismeretlen, pezsgőre szabott eredetvédelem kialakításával ezt a terméket a termékpiramis csúcsára pozícionálhatják.
A miniszter szerint a magyar borászok mindig is élen jártak az innovációban, jellemzően az elsők között találták meg, hogy „miként lehetséges új termékekkel a fogyasztók asztalára kerülni”, illetve felismerték a megváltozott fogyasztói szokásokat, miszerint a világ egyre inkább keresi az üde, fiatalos pezsgőket.
Mint mondta, éppen emiatt támogatja kiemelten a kormány a magyar pezsgőkészítőket, mert az ország jó hírét viszik a világba.
Nagy István arról is beszélt, hogy sok kihívás érte az ágazatot az elmúlt másfél évben. A kormány a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelőket 2020 után idén is segíti, méghozzá másfél milliárd forintos támogatási keretből.
Ezen túlmenően az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés jegyében, uniós forrásból lepárlási támogatást biztosít azon termelők részére, akik a járványügyi intézkedések miatt nehezebben tudták értékesíteni termékeiket – mondta a tárcavezető.
Rókusfalvy Pál etyeki borász, a Pezsgőkonferencia főszervezője kiemelte: a változásokat észlelniük kell, érteniük kell az új világ nyelvezetét, amiben nagyon számítanak a fiatalokra, ugyanis velük együtt kell felépíteniük a jövőt. „Ez az új nyelvezet az övék lesz, ők tanítják majd meg a borászoknak” – fogalmazott.
Úgy vélekedett, hogy a magyar pezsgőkészítőknek színes palettájukkal jó esélyük van, hiszen „a világ a friss, gyümölcsös borok, rozék és a buborékok felé mozdult el”.
A borász emlékeztetett arra, hogy Etyeken Törley József kitalálta a „műfajt”, majd 20 évvel ezelőtt az etyeki borászok követték és megkezdték a pezsgőkészítést egymással együttműködve. Eddig is tanultak a legjobbaktól, most pedig a hegyközség példamutató támogatásával Champagne-ból hoztak egy fiatal borászt, aki a következő 4-5 hétben a tudásával, a laboreredményekkel és mintavételezéssel segíti az etyeki borászok munkáját. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját
A tökéletes palack 2023 évi szinonimája a Champagne Laurent-Perrier Grand…
Tovább olvasom >Egymás után ötödször aranyérmes a Hungaria Rosé Extra Dry, sőt, a legszűkebb elit közé is beválasztották
Hatalmas bravúrt ért el a Hungaria Rosé Extra Dry Franciaországban!…
Tovább olvasom >A buborék elszabadul
A hazai pezsgőpiac trendjeiről, eredményeiről, újdonságairól Csomay Andrással, a Törley…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy István: jelenleg 89 hungarikum van, amire büszkék vagyunk
Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék…
Tovább olvasom >Teltház az év beauty eseményén
Három nap alatt telt be a 2000 fős előregisztráció a Rossmann…
Tovább olvasom >Egymás után ötödször aranyérmes a Hungaria Rosé Extra Dry, sőt, a legszűkebb elit közé is beválasztották
Hatalmas bravúrt ért el a Hungaria Rosé Extra Dry Franciaországban!…
Tovább olvasom >