Műanyag-újrahasznosító üzembe ruház a Mondelez Ausztráliában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 09. 19. 09:48

A Mondelez szerint a szabadalmaztatott cseppfolyósítási technológia segítségével a műanyaghulladék kiváló minőségű olajjá alakítható.

A Milka és Oreo márkákat tulajdonló Mondelez International a csomagolóanyagokat gyártó Amcorral közösen egy újrahasznosítási technológiával foglalkozó ausztráliai vállalkozásba ruházott be.

A két cég meg nem nevezett összeget invesztált a Licellába, amely az ország egyik első „továbbfejlesztett újrahasznosító” létesítményét fogja felépíteni.

A sydney-i székhelyű Licella nevéhez fűződik a szabadalmi oltalom alatt álló katalitikus hidrotermikus reaktor (Cat-HTR), amely egy hidrotermikus cseppfolyósítási (HTL) technológia – a Mondelez szerint az újrahasznosítás következő generációja.

A HTL kémiai úton alakít át egy sor műanyaghulladékot „kiváló minőségű olajjá, a fosszilis olaj közvetlen helyettesítőjévé” – írja a snack-óriás. Ezáltal előmozdítja az egyébként hulladéklerakóba kerülő műanyag körforgásos feldolgozását, és a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás felé való elmozdulást.

Az Advanced Recycling Victoria elnevezésű új létesítmény kezdetben várhatóan évi 20.000 tonna használt műanyagot dolgoz fel, ami a tervek szerint később évi 120.000 tonnára bővül.

A Mondelez arra számít, hogy az Amcoron keresztül lágyműanyag-csomagolóanyag igényeinek nagy részét a telephelyen újrahasznosított anyagból fedezheti, csökkentve ezzel a szűz műanyag iránti igényét Ausztráliában.

A Mondelez azt szeretné, ha 2025-re minden csomagolása újrahasznosíthatóvá válna. Célja, hogy ugyanerre az időre 5%-kal csökkentse a szűzműanyag és 25%-kal mérsékelje a kemény szűzműanyag felhasználását a 2020-as szinthez képest.

Just Food

Kapcsolódó cikkeink