MTT: kiemelt feladat a hazai talajok termőképességének megőrzése

Szerző: STA Dátum: 2024. 03. 20. 09:30

Az ország mintegy félszáz pontján figyelemfelkeltő kampánynapot tart szerdán a Magyar Talajtani Társaság (MTT). A termőtalaj állapotára és fontosságára szeretné felhívni a közvélemény figyelmét – jelentette be keddi közleményében az Agroinform.hu

(Fotó: Pixabay)

Az MTT szakemberei talajszelvényt ásnak ki és bemutatják a talaj működését. Az Agroinform.hu rámutat: az intenzív művelési technológiák miatt a hazai termőföldek nagy részén fokozatosan esik vissza a termőképesség, valamint víz- és szénmegkötő kapacitás. Ez a talaj szervesanyag-tartalmának csökkenésére és a talajszerkezet leromlására vezethető vissza. Dobos Endre, az MTT elnöke a közleményben kiemelte: a művelésből kivont, a túlművelés és az elhibázott vegyszerhasználat, továbbá a klímaválság miatt eltűnt, tönkrement termőföldek Európában is riasztó arányt mutatnak. A kontinens talajainak legalább 60-70 százaléka beteg, és nem állnak jól a magyarországi termőtalajok sem, hiszen a művelt talajok 90-100 százaléka érintett az úgynevezett talajdegradációs folyamatokban. A talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése nyomán visszaesik a talajban élő, a szervesanyag-utánpótlást biztosító hasznos élőlények (baktériumok, gombák, földigiliszta, stb.) száma is, így a talaj nem, vagy csak kismértékben képes regenerálódni. Az intenzív mezőgazdaság ezzel fokozatosan kimeríti a talaj széntartalékait, emellett lecsökkenti az olyan mikroelemek arányát is, amelyeket a nitrogénalapú műtrágyázás nem képes pótolni – magyarázta az Agroinform.

A degradált talaj iszapolódik, összetömörödik

A tömör, kőkemény talajfelszín kánikulában úgy viselkedik, mint a beton, fokozza a hőséget és az aszályt. Esőben ugyanakkor nem képes magába fogadni a nedvességet, így az jelentős részben elfolyik a területről. A víz elfolyása emellett jelentősen növeli a későbbi aszálykárok kockázatát – fűzték hozzá. Dobos Endre hangsúlyozta: a talajszerkezet visszaállítása a regeneratív gazdálkodással érhető el, amely a víz elfolyását 50 százalékkal, az eróziót akár 90 százalékkal is képes mérsékelni, miközben a talajban újból felhalmozódó szervesanyag tartósan szén-dioxidot von ki a levegőből.

MTI

Kapcsolódó cikkeink