Most invesztálni kell a szalámimárkákba
Idén már nem nőtt a szalámik átlagára, és az eladások újra növekedésnek indultak. Ennek hátterében azonban a vásárlók sikeres megtakarítási manőverei állnak. Akcióvadászat, kereskedelmi márkák, lefelé váltás – ilyen környezetben létfontosságú, hogy a márkatermékek megtalálják az optimális ár-érték arányt, az értéktöbbletet, amit nyújtani tudnak, és azt a marketinget, ami a hosszú távú branderősítés mellett az eladásokat is növeli.
A cikk a Trade magazin 2024/8-9. lapszámában olvasható.
A tavalyi az infláció éve volt az élelmiszerek között, de az alapanyagok drágulása a magas hústartalmú szalámik piacát különösen érzékenyen érintette. Az eladások mintegy 10%-os visszaesése következett be, az év végétől azonban a volumenek újból emelkednek.

Kategória szintű váltás is megfigyelhető, vagyis szalámi helyett a szaláminak tűnő termékre váltanak a vásárlók
Befagyott az átlagár

Szabó-Spanyol
Henriett
PICK senior brand
manager
Bonafarm
– Minden hónapban látunk néhány százalékos növekedést mennyiségben, a vásárlók kezdenek visszatérni a szalámihoz, és adott esetben többet, többször is vásárolni belőle – jelzi Szabó-Spanyol Henriett, a Bonafarm PICK senior brand managere. – Ez többek közt annak is köszönhető, hogy a kategória átlagára hasonlóan alakul a tavalyi év azonos időszakához képest. Csatornák tekintetében még mindig a diszkontokban vásárolják leginkább a fogyasztók a szalámit, de a volumen növekedése a többi kiskereskedelmi csatornában következett be. A legalapvetőbb ok az akciós tevékenység intenzívebbé válása. Mi a PICK szalámi termékeinkkel is számos ilyen aktivitást folytattunk.
Még mindig tart a piacon a lefelé váltás, konstatálják a piaci szereplők.

Benkő András
kereskedelmi és
marketingigazgató
Kaiser Food
– Ez nemcsak a márkák vagy a gyártói/kereskedelmi márkák közötti váltást jelenti, hanem kategória szintű váltás is megfigyelhető, vagyis szalámi helyett a szaláminak tűnő termékre váltanak a vásárlók – hívja fel a figyelmet Benkő András, a Kaiser Food Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. – Az árakciók eddig is fontosak voltak, de most még inkább erős lett a vásárlást befolyásoló erejük.
Benkő András hozzáteszi: kisebb változatosság jellemzi a vásárlásokat, kevesebbféle terméket vesznek a fogyasztók. A Private Label szegmens erősödik, és olyan gyártók is erőteljesebben jelennek meg itt, akik idáig más üzletpolitikát folytattak.
Tartós lehet a kereskedelmi márka erősödése

Kelecsényi Zita
trade marketing specialist
KOMETA 99
– A saját márkás termékek erősödése véleményünk szerint hosszú távon folytatódik majd – tekint előre Kelecsényi Zita, a KOMETA 99 Zrt. trade marketing specialistája. – Az olyan olcsóbb termékkategóriák, mint például a felvágottak, szeletek, szintén a sonka- és szalámipiactól vettek el vásárlókat. Az árak alakulását tekintve azt látjuk, hogy a minőséget előtérbe helyező gyártó cégek nem tudtak jobb akciókat adni, de nem is emeltek árat.
A cégnél azt tapasztalják, hogy a fogyasztók egy része még mindig nincs megfelelően tájékoztatva. Miközben bevásárlásaikat nagyon erősen az akciók vezérlik, nem ismerik a különböző élelmiszerkönyvi kategóriák minőségi különbségeit. A termékek megnevezései is sok esetben megtévesztőek, hiszen szalámi és szalámi, lecsókolbász és lecsókolbász között is van különbség. A cég ezért nagy hangsúlyt fektet az edukációra.
– A KOMETA 2023-ban márkatermékeivel volumennövekedést ért el, és meglepő módon az akciós részarány csökkent 2022-hoz képest – tájékoztat Kelecsényi Zita. – Ez azt jelenti, hogy a márkáink megfelelő ár-érték arányt képviseltek.
Bár az áremelkedés miatt felmerülő problémák megoldása napi szinten kihívást jelent, a cégnél továbbra is odafigyelnek a vásárlóik elvárásaira.
– A modern élelmiszertrendeket figyelembe véve új receptúrákat fejlesztünk, a portfóliót folyamatosan vizsgáljuk, és megválunk olyan termékektől, amelyek nem teljesítenek jól. Az innováció ugyanis akkor eredményes, ha javítja a kategória teljesítményét – szögezi le Kelecsényi Zita. – Aktivitásainkat folytatjuk: húzómárkáinkra fókuszálva folyamatosan használjuk a marketing teljes eszköztárát, és ezen a jövőben sem kívánunk változtatni. Továbbra is célunk, hogy a jó minőségű, megfizethető árú élelmiszer mindenki számára elérhető legyen.
Takarékoskodási stratégiák
A fogyasztók körében a költségcsökkentési stratégiák alkalmazása többféle módon nyilvánult meg ebben a kategóriában.
– A drágább termékek helyett a vásárlók sokszor választották az olcsóbb, de még elfogadható minőségű alternatívákat, valamint a kedvezőbb árú saját márkás termékeket. Gyakran kisebb kiszereléseket tettek a kosarakba, hogy egy alkalommal kevesebbet kelljen költeniük, vagy épp azon gazdaságos kiszereléseket keresték, amelyek kedvező ár-érték arányt kínálnak – sorolja Borbély Eszter, a Gyulahús Kft. marketing managere. – Előtérbe kerültek a multipack csomagok is (mint például a Gyulai multipack Mini Májas – 4×50 g kiszerelés).
Észrevehető, teszi hozzá, hogy a fogyasztók aktívan figyelik az áruházláncok akcióit és kedvezményes ajánlatait: „akcióvadászatba” kezdtek, amelynek köszönhetően bizonyos mértékben olcsóbban juthattak hozzá akár a húskészítményekhez.

Dankó Csanád
marketingkoordinátor
Gallicoop
Ugyanakkor az elérhetőbb árú és a gazdaságosabb kiszerelésű termékek előtérbe kerülése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fogyasztók kevesebbet vásárolnak, hívja fel a figyelmet Dankó Csanád, a Gallicoop Zrt. marketingkoordinátora.
– Sőt, éppen ellenkezőleg: gyakran választják a kedvezőbb kilogrammonkénti árú, nagy kiszerelésű termékeket – húzza alá Dankó Csanád. – Mindazonáltal az elmúlt év rávilágított arra is, hogy van egy komoly vásárlóerővel rendelkező réteg, akik még mindig a prémium minőségű termékeket keresik. Nekik nyújtanak alternatívát a Gallio márkanév alatt forgalmazott prémium termékeink, amelyek magas hústartalmuknak és megbízható minőségüknek köszönhetően nagyon szépen teljesítenek az FMCG-piacon.
Ugyanakkor az átlagfogyasztók vásárlási szokásai valóban megváltoztak, ismeri el. Őket leginkább a közvetlen vásárlásra ösztönző árleszállításokkal lehet elérni.
– A kereskedelmi márkákat tekintve is érvényesül az elvárt piaci magatartás – állapítja meg a Gallicoop marketingkoordinátora. – A kereskedők fokozott elvárásai miatt ezek magas minőségű termékek, melyekhez a leggyakrabban kedvező ár párosul, így, ebben az árérzékeny környezetben még inkább megnövekedett irántuk a kereslet.

A szalámi kategória ékkövének tekinthető téliszalámi eladott mennyisége újra növekedési pályára állt
Alkalmakat teremtve
Az idei évet tekintve kifejezetten optimisták a piaci szereplők, és változatos eszközökkel építik tovább márkáikat. A PICK-nél például arra koncentrálnak, hogy minél több lehetőséget kínáljanak, vagy alkalmat teremtsenek a több mint 150 éves PICK Téliszalámi és más PICK szalámik fogyasztására.
– Számunkra a legjobb hír, hogy a szalámi kategória ékkövének tekinthető téliszalámi eladott mennyisége újra növekedési pályára állt – mondja Szabó-Spanyol Henriett. – Ehhez hozzájárultak akciós aktivitásaink is: a nyári nagy futballesemény ideje alatt PICK Téliszalámi szeletelt termékeinket 11%-kal töltöttük túl, a PICK Téliszalámi rudas termékekhez pedig időszakosan izgalmas ajándékokat (tízórais zsákokat, illetve szurkolói sálakat) csomagoltunk tavasszal és nyáron. Ezeket az aktivitásainkat a jövőben is folytatni fogjuk, hiszen nagy népszerűségnek örvendenek. Bízunk benne, hogy a piaci tendencia így is folytatódik tovább, és a minőségibb és értékesebb termékek forgalma növekedik.
A cég a hagyományos TV-kommunikáció mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet az online térre is, mind social media, mind klasszikus online hirdetések vonatkozásában.
– Az influencerekkel is egyre többet dolgozunk együtt: a tavaszi kirándulás kampány kapcsán a VALMAR együttes is PICK szalámis szendvicsekkel indult útnak, a nyári időszakban pedig Schäfer András magyar válogatott labdarúgó életébe pillanthattunk jobban bele – idézi fel a senior brand manager. – Fontos számunkra, hogy a kommunikációnk is meg tudjon újulni, ezáltal a fiatalok számára is vonzóbbá váljunk, hogy ők is olyan emlékeket szerezzenek a PICK szalámikkal kapcsolatban, amelyekre mi is oly szívesen emlékezünk.
Márkaépítés másképp
A Kaiser Foodnál úgy érzékelik, hogy az új termékekre jelenleg kevésbé fogékonyak mind a vásárlók, mind a kereskedelem szereplői, így az új termékek bevezetése nincs annyira fókuszban náluk, mint az előző időszakban.
– Az alacsony vásárlóerő miatti fogyasztás-visszaesés a polci megjelenésben is visszatükröződik: egyrészt jóval kevesebbféle termék van a polcokon, másrészt azok is inkább olyan gyártók termékei, akik még költenek a márkaépítésre, és eddig is bizonyítottak már termékeikkel a vásárlóknál – jegyzi meg Benkő András.
Egy ilyen periódusban, amikor a Private label termékek évről évre nagy lépésekben törnek előre, a márkaépítés egyre nagyobb invesztíciót igényel, ezért jól meg kell válogatni ennek eszköztárát, emeli ki a Kaiser Food Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. Az ATL- és BTL-eszközök vegyítését úgy kell alkalmazni, hogy ne csak a brandismertség nőjön, hanem a marketing egyben az azonnali forgalomnövekedést is elősegítse.
– A kereskedelmi partnereknél alkalmazható instore eszközök helyett ezért egyre inkább olyan akciók kialakítására összpontosítunk, ami nem igényel plusz költséget a partnerek felé, hanem a brandre költött összeget közvetlenül a fogyasztó tudja érzékelni – árulja el Benkő András.
Az export ösztönzi az innovációt
A Gyulahús Kft.-nél folyamatosan dolgoznak termékeik fejlesztésén a széles körű, változó piaci igények kielégítését szem előtt tartva. Ilyen például a speciális étrendi igények kiszolgálása: termékeik továbbra sem tartalmaznak laktózt és glutént, így az ilyen típusú táplálékallergiában szenvedők bátran választják ezeket.
– Az innovációk során kulcsfontosságú szempont számunkra, hogy új termékeink változatlanul magas minőségét fenntartsuk, illetve továbbra is beilleszthetők legyenek a különböző táplálékallergiában szenvedők értendjébe – jelzi Borbély Eszter. – Exporttevékenységünk folyamatos innovációra és fejlesztésre ösztönzik a vállalatot, ugyanis a különböző piacok eltérő igényeket és követelményeket támasztanak felénk, ezzel elősegítve a termékportfóliónk folyamatos bővítését és javítását.
Márkanevük imázsának erősítése és termékeik eladásának ösztönzése érdekében átfogó stratégiát alkalmaznak. Ennek elengedhetetlen része a folyamatos márkakommunikáció, ezért rendszeresen indítanak promócióközpontú kampányokat, amelyekkel a legfontosabb márkaattribútumaikat is erősíteni tudják.
– Márkakommunikációnk további célja, hogy megerősítse a célcsoport emocionális kötődését. Többcsatornás jelenlétünk magában foglalja az országos és helyi szintű kommunikációt, a televíziós és online térben egyaránt. Kihasználjuk a közvetlen kapcsolatépítés adta lehetőségeket például különböző gasztronómiai fesztiválokon, kiállításokon és egyéb élelmiszeripari rendezvényeken, de természetesen emellett aktív jelenlétet folytatunk a főbb közösségimédia-platformokon is – foglalja össze a Gyulahús Kft. marketing managere.

A fogyasztók aktívan figyelik az áruházláncok akcióit és kedvezményes ajánlatait
Innovációk minden árkategóriában
A Gallicoop Zrt. a teljes ellátási láncot integrálta a működésébe, a keltetéstől, a készítmények előállításáig és a kereskedőkhöz való eljuttatásáig. Ennek az integrált ellátási láncnak köszönhetően sokkal nagyobb a mozgásterük. Ez biztosítja számukra, hogy az áremelkedést a lehető legminimálisabb szinten tartsák.
– Igyekszünk mindig odafigyelni a piac visszajelzéseire és vásárlóink igényeire. Ezen visszajelzések alapján a gazdaságos termékeinket folyamatosan fejlesztjük, és igyekszünk új ízekkel előrukkolni – beszél a háttérben zajló munkáról Dankó Csanád. – De, ahogyan egy piacvezető nagyvállalattól elvárható, termékfejlesztő kollégáink folyamatosan azon dolgoznak, hogy minden ár- és termékkategóriában időről időre innovációkat tudjunk bemutatni. Ennek a szellemiségnek köszönhetően debütáltak 2023-ban a sajtos-baconos és zöldfűszeres ízesítésű Gallio grillkolbászok, a szuvidált felsőcombfilé és a gyros hús, amelyek azóta egyre népszerűbbek. Termékfejlesztés szempontjából az idei első félév különösen mozgalmas volt, hiszen számos új prémium sonka- és panírozott pulykamelltermék került a kínálatunkba. Az eladások fokozása érdekében folyamatos és egyre intenzívebb a social media jelenlétünk, a második félévben pedig egy átfogó marketingkampánnyal is készülünk. Kampányaink fontos elemeit képezik az óriásplakátok, a rádió spotok, újságos megjelenések, vagy akár a TV-reklámok. De, igazodva a célcsoport szokásaihoz, egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az online jelenlétre is. Izgalmas, új lehetőségeket teremt a 2023-as év elején elindított TikTok csatornánk, ahol újabb és újabb receptötletekkel gazdagodhatnak a követőink. //
Kapcsolódó cikkeink
Az AI és a saját márkák révén nőtt az Eroski nyeresége
A spanyol Eroski kiskereskedelmi lánc a 2025-ös pénzügyi év első…
Tovább olvasom >A Coop Italia saját márkás termékeivel erősít a horvát Tommy
Stratégiai együttműködést kötött a horvát Tommy kiskereskedelmi lánc és az…
Tovább olvasom >„Olasz örökség, magyar büszkeség” A magyar szalámigyártás olasz gyökerei
A magyar gulyáslevessel foglalkozó időszaki kiállítást követően ismét egy hungarikummal…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >