Most éri meg péknek állni? Ez áll a kenyér drágulása mögött

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 09. 09:50

A nemrég megjelent inflációs adatok alapján idén augusztusban 64%-kal került többe a kenyér, mint egy évvel a korábban. A kenyér és péksütemények drágulását mindenki megtapasztalhatta, az áremelkedés mögött álló okokként viszont leggyakrabban az ukrán búzaexport kiesését és az energiaárak elszállását szokták felhozni. Azonban könnyen lehet, hogy a munkerőhiány és a béremelkedések is közrejátszanak ebben: a Pénzcentrum most olyan álláshirdetést talált, amiben félmillió forint feletti fizetéssel toboroznak pékeket.

Tovább emelkednek a pékek bérei

Itthon az utóbbi időben általános munkaerőhiányt tapasztalhattunk, ami a munkaadókat egyre nehezebb helyzetbe hozza. Egyrészt emiatt, másrészt az idei áltlanos béremelések és a magas infláció miatt kénytelenek egyre magasabb fizetést ajánlani, ráadásul most már egyre több álláshirdetésben szerepelnek konkrét számok a bérezéssel kapcsolatban. A Pénzcentrumnál most egy ilyen kirakatfizetéses hirdetést találtunk: nem kevesebb, mint 550 és 650 ezer forint közti bérezéssel keresnek pékeket, ráadásul mellé még bónuszjuttatásokat is ígérnek.

Kiket keresnek?

A hirdetés szerint egy nemsokára nyíló kézműves pékségbe keresnek pékeket. Azonban nem mindenki felel meg a félmillió feletti fizetéssel kecsegtető munkakörbe: szakképzett jelentkezőket várnak pékipari szakmunkás végzettséggel, de szintén elvárás a 3–5 év szakmai tapasztalat, valamint munkára és környezetre való igényesség. A hirdetésben nem szerepel, hogy bruttó vagy nettó bérről van szó, így érdemesebb feltételeznünk, hogy ez a bruttó fizetés.

Bruttó 550 ezer forintos fizetés mellett nettó 365 ezer forintot kaphat kézhez egy pék, a bruttó 650 ezerből pedig 432 ezret lehet hazavinni.

Ehhez jön még a hirdetésben említett bónusz is, bár ezzel kapcsolatban nem tudunk meg semmi konkrétat. Az állást egyébként Diósdon hirdették meg, ami meglepő, hiszen általánosságban elmondható, hogy a legmagasabb bérekre a fővárosban lehet számítani, nem vidéken.

A teljes cikk itt olvasható… 

Kapcsolódó cikkeink