Mind a négy kategória nőtt értékben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 26. 09:19

Toalettpapír, papír zsebkendő, konyhai törlőkendő és papírszalvéta alkotja a háztartási papíráruk Nielsen által mért kategóriáját. Együttes piacuk 2014. március–2015. február között 7 százalékkal nőtt az előző, hasonló időszakhoz viszonyítva, és mintegy 52 milliárd forintot ért el a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe szerint.

Mind a négy kategória bolti eladása nőtt értékben. Mennyiséget tekintve csak toalettpapírból és papír zsebkendőből adtak el többet a boltok.

Toalettpapír. Ez a termékcsoporton belül a legnagyobb kategória, amelyből a boltok bevétele 29 milliárd forinthoz közeledett a legutóbbi kumulált év során. Értékben 8 százalékos emelkedést regisztrált a Nielsen, míg mennyiségben 6 százalékot, tizenkét hónapos összehasonlításban.

A Nielsen által mért 70 háztartási vegyi áru és kozmetikum, forgalom szerinti rangsorában a listavezető mosószer után második helyen következik a toalettpapír.

Továbbra is magas az eladás koncentrációja. A 400 négyzetméter feletti üzletek és a drogériák együtt elviszik az értékben mért forgalom 86 százalékát, ahogyan egy évvel korábban is. Változatlan maradt a gyártói márkák piaci pozíciója. Értékben mért piaci részesedésük ugyanis 59 százalék mind 2013-ban, mind tavalyelőtt.

Megint nőtt a kereskedelmi márkák értékben mért piaci részesedése. A tavalyelőtti 41 százalék után múlt évben 44 százalékot regisztráltunk.

Toalettpapír tévéreklámjára a vállalatok listaáron közel 800 millió forintot költöttek tavaly, a Nielsen által szpot szinten vizsgált csatornákat alapul véve. Majdnem háromszor annyit, mint tavalyelőtt. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hivatalos listaárhoz képest a valóságban kevesebbet szoktak fizetni a reklámokért.

Papír zsebkendő. 12 milliárd forint körüli éves piacával beletartozik a top tízbe a Nielsen által mért hetven háztartási vegyi áru és kozmetikum kategória forgalom szerinti rangsorában.

Értékben 5, mennyiség szempontjából 1 százalékkal többet adtak el a boltok legutóbb március-február között, mint az előző hasonló időszak alatt.

Annyit változott a bolttípusok súlya, hogy a 401-2 500 négyzetméteres csatornára jutott értékben a legnagyobb forgalom, 37 százalék; ez 2 százalékponttal több, mint az előző kumulált év során. A 2 500 négyzetméternél nagyobb üzletek részaránya 28-ról 26 százalékra csökkent, tizenkét hónapos összehasonlításban.

Változatlan maradt viszont papír zsebkendőnél a kereskedelmi márkák piaci részesedése értékben: tavaly is, egy évvel azelőtt is 42 százalék jutott rájuk. Szerény összeget, kereken 50 millió forintot költöttek papír zsebkendő tévéreklámjára tavaly listaáron, a Nielsen által szpot szinten vizsgált csatornákat alapul véve; 43 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hivatalos listaárhoz képest a valóságban kevesebbet szoktak fizetni a reklámokért.

Konyhai törlőkendő. Tizenkét hónap alatt elért, 8 milliárd forintot meghaladó forgalmával a top húsz kategória egyike a konyhai törlőkendő. Érték szempontjából 7 százalékkal többet adtak el belőle, míg mennyiséget tekintve 4 százalékkal kevesebbet, 2014. március–2015. február között, az előző hasonló időszakhoz viszonyítva.

Itt csökkent az eladás koncentrációjának mértéke. Ugyanis mind a 201-400 négyzetméteres, mind az 51-200 négyzetméteres csatorna 1-1 százalékponttal növelte piaci részesedését, értékben. A főleg diszkontot és szupermarketet magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres üzletektől vették el a 2 százalékpontot.

Kiemelkedően magas a gyártói márkák értékben mért piaci részesedése: 65 százalék a tavalyi adatok szerint, ami 6 százalékponttal nagyobb az előző évinél.

Papírszalvéta. A négy háztartási papír kategória közül itt legnagyobb a gyártói márkák részaránya; 2014-ben 61 százalék, tavalyelőtt 65, még egy évvel korábban pedig 64, értéket tekintve.

A papírszalvéta forgalma 3 milliárd forint körül mozgott a legutóbbi két kumulált év során. 2014. március–2015. február között értékben 3 százalékos növekedést, mennyiséget tekintve 1 százalékos csökkenést regisztrált a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe, az előző hasonló időszakkal egybevetve.

Némileg átrendeződik a bolttípusok súlya: a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatorna piaci részesedése 33 százalékról 35 százalékra emelkedett, tizenkét hónapos összehasonlításban, érték szempontjából. Ezzel egyidőben 2 500 négyzetméteresnél nagyobb üzletek mutatója 32-ről 31 százalékra csökkent. Továbbá 1 százalékponttal csökkent az 51-200 négyzetméteres boltok részaránya is.

Kapcsolódó cikkeink