Messze még a visszarendeződés a vendéglátásban
A vendéglősök nagyot tekertek, de a járvány pénzügyi veszteségeit még nem tudták ledolgozni – többek között ezt a következtetést vonja le KSH adatokból a blokkk.hu. – Az elmúlt hónapokban a nyugtaadatok már a járvány előtti szint felett mozogtak, de 140 milliárd még a piacvesztés.

A vendégek óvatossága viszont nagyon is érződik
Az adagok, korsók – a volumen – ötöde is még mindig hiányzik a mérlegből – írja a sajátságos hangvételű weboldal. – A járvány felfutása pedig lenyomhatja az év vége remélt kasszáját. Még jó, hogy a Szép kártya zsebeit összevarrták, a biciklis futárok pedig tekerhetnek.
Nyilván kényszerű, de ügyes lépés volt, hogy a vendéglősök az első pillanatoktól ráálltak az elvitelre a zárások és a nyitvatartás korlátozásainak hónapjaiban. Ma is számos vendéglőben kijelölt helyük van a futároknak, ahol soron kívül a kezükbe nyomják az otthonra (vagy éppen a munkahelyre) rendelt étket, és tekerhetnek is vele. Látványosan színes is az étekfutárok hátára csatolható ládikója, nyilván ez is jó reklám. De a vendéglős piac oldaláról nézve nekik ez azért kevesebbet hoz a konyhájukra a kelleténél.
A kedves vendég óvatos még mindig. Még jó, a Szép kártya zsebeit egybe foltozták, ez azért lendít a vendéglőkön, hiszen a juttatásból eddig részesült dolgozók a vendéglős zsebből szakították a legtöbbet régebben is, ami több rendelést hoz. De például a külföldi vendégek hada is hiányzik. És a drágulás a vendéglőket sem kíméli, ami nem egy vendégcsalogató folyamat. Ráadásul jó néhány vendégló számára végzetes döfés lehet a felfutó negyedik hullám, bár vendéglős korlátozás nincs, de bármi jöhet még, a vendégek óvatossága viszont nagyon is érződik.
Nyártól végre több a pénz, de az adagnak, korsónak ára is van
2021 júniusától már több pénz hagytunk a vendéglőkben, mint a járvány előtt 2019 azonos hónapjában, a statisztika szerint. És a jó sorozat csak erősödött a nyári hónapokban, de a szeptember is húzósabb maradt. Sőt, a heti monitoros statisztika, az online pénztárgép adatai szerint az októbert követően november első fele is 11-12%-os többletet hozott a vendéglők konyhájára, 2019 azonos őszi hónapjához képest. Így a vendéglátás a hagyományosan legerősebb nyári hónapjaitól kezdve már túllépte bevételben a járvány előtti szintet (ráadásul a vendéglős csúcs júliusra, augusztusra esik, a boltokkal szemben nem az év végére.)
Elveszett pénz azért így is felbukkan a mérlegben, az első két negyedév 193 milliárd forintos piacvesztése október végére 140 milliárdra csökkent:
A költségek mindent pénzt elvisznek, veszteség az van bőven
De a piac-, bevételvesztés miatti legnagyobb baj az, és ezért nem is tudott újranyitni jó néhány vendéglő, hogy a költségeiket (például a drágább alapanyag, munkabér, rezsi) a bevételek nem fedezik és a korábbi veszteségeket is görgetik maguk előtt.
A vendéglátózást is nyomta a drágulás, így mennyiségben (volumenben, adagban, korsóban) számolva kisebb a felzárkózás üteme, a nyári-őszi hónapokban is csak közelítette a járvány előtti szinteket.
A január-október hónapokban mennyiségben, volumenben együttesen nézve még mindig ötödével elmarad a vendéglős piac a járvány előtti szinttől (2021 első öt hónapjában harmadát vesztette el volumenben a vendéglátó piac):
Kapcsolódó cikkeink
A mezőgazdasági beruházások 42 százalékát épületekre és építményekre fordították 2024-ben
A KSH előzetes adatai szerint 669,4 milliárd forint volt a…
Tovább olvasom >Európa-szerte alacsony meggytermés várható idén
Szakértők 2025-re jelentős terméskiesést jeleznek Európa és Ázsia meggytermelő országaiban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >