Messze még a visszarendeződés a vendéglátásban
A vendéglősök nagyot tekertek, de a járvány pénzügyi veszteségeit még nem tudták ledolgozni – többek között ezt a következtetést vonja le KSH adatokból a blokkk.hu. – Az elmúlt hónapokban a nyugtaadatok már a járvány előtti szint felett mozogtak, de 140 milliárd még a piacvesztés.
Az adagok, korsók – a volumen – ötöde is még mindig hiányzik a mérlegből – írja a sajátságos hangvételű weboldal. – A járvány felfutása pedig lenyomhatja az év vége remélt kasszáját. Még jó, hogy a Szép kártya zsebeit összevarrták, a biciklis futárok pedig tekerhetnek.
Nyilván kényszerű, de ügyes lépés volt, hogy a vendéglősök az első pillanatoktól ráálltak az elvitelre a zárások és a nyitvatartás korlátozásainak hónapjaiban. Ma is számos vendéglőben kijelölt helyük van a futároknak, ahol soron kívül a kezükbe nyomják az otthonra (vagy éppen a munkahelyre) rendelt étket, és tekerhetnek is vele. Látványosan színes is az étekfutárok hátára csatolható ládikója, nyilván ez is jó reklám. De a vendéglős piac oldaláról nézve nekik ez azért kevesebbet hoz a konyhájukra a kelleténél.
A kedves vendég óvatos még mindig. Még jó, a Szép kártya zsebeit egybe foltozták, ez azért lendít a vendéglőkön, hiszen a juttatásból eddig részesült dolgozók a vendéglős zsebből szakították a legtöbbet régebben is, ami több rendelést hoz. De például a külföldi vendégek hada is hiányzik. És a drágulás a vendéglőket sem kíméli, ami nem egy vendégcsalogató folyamat. Ráadásul jó néhány vendégló számára végzetes döfés lehet a felfutó negyedik hullám, bár vendéglős korlátozás nincs, de bármi jöhet még, a vendégek óvatossága viszont nagyon is érződik.
Nyártól végre több a pénz, de az adagnak, korsónak ára is van
2021 júniusától már több pénz hagytunk a vendéglőkben, mint a járvány előtt 2019 azonos hónapjában, a statisztika szerint. És a jó sorozat csak erősödött a nyári hónapokban, de a szeptember is húzósabb maradt. Sőt, a heti monitoros statisztika, az online pénztárgép adatai szerint az októbert követően november első fele is 11-12%-os többletet hozott a vendéglők konyhájára, 2019 azonos őszi hónapjához képest. Így a vendéglátás a hagyományosan legerősebb nyári hónapjaitól kezdve már túllépte bevételben a járvány előtti szintet (ráadásul a vendéglős csúcs júliusra, augusztusra esik, a boltokkal szemben nem az év végére.)
Elveszett pénz azért így is felbukkan a mérlegben, az első két negyedév 193 milliárd forintos piacvesztése október végére 140 milliárdra csökkent:
A költségek mindent pénzt elvisznek, veszteség az van bőven
De a piac-, bevételvesztés miatti legnagyobb baj az, és ezért nem is tudott újranyitni jó néhány vendéglő, hogy a költségeiket (például a drágább alapanyag, munkabér, rezsi) a bevételek nem fedezik és a korábbi veszteségeket is görgetik maguk előtt.
A vendéglátózást is nyomta a drágulás, így mennyiségben (volumenben, adagban, korsóban) számolva kisebb a felzárkózás üteme, a nyári-őszi hónapokban is csak közelítette a járvány előtti szinteket.
A január-október hónapokban mennyiségben, volumenben együttesen nézve még mindig ötödével elmarad a vendéglős piac a járvány előtti szinttől (2021 első öt hónapjában harmadát vesztette el volumenben a vendéglátó piac):
Kapcsolódó cikkeink
KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >KSH: novemberben a fogyasztói árak 3,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos havi értékeket
Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >9 százalékkal drágult a tölteni való paprika
A KSH adatai szerint Magyarországon 1,28 ezer hektárról 90,61 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eladták a Hot Ones-t gyártó First We Feast stúdiót – Soros György cége is az új tulajdonosok között
A Buzzfeed 82,5 millió dollárért (több mint 32 milliárd forintért)…
Tovább olvasom >Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >