Megvan a kakaóbab helyettese
Megmenekülhetnek a csokoládéfüggők, sikerült megtalálni a kakaóbab helyettesét – olvasható a privatbankar.hu-n.
A kakaót – és a babból előállított csokoládét – az azték hagyaték után gyakran emlegetik az „istenek eledeleként”, ami nem is meglepő: egy időben olyan drágának számított, hogy fizetőeszköznek használták. Időről-időre visszatér a félelem, hogy egyszer mi is visszatérünk ehhez az időhöz: a nehéz termesztés, az ültetvényeket sújtó aszályok és járványok, valamint a területek körüli háborúskodás is mind felfelé hajtja a csokoládé árát, miközben a kereslet évről-évre nő.
A CNN szerint azonban a szakembereknek most sikerült egy megfelelő – és olcsóbb – helyettest találniuk a bab helyére: a mangót. A „Cinderella” rendbe tartozó vad mangófajtából ugyanis rengeteg terem a Nature magazinban megjelent tanulmány szerint. A gyümölcsből kinyert „mangóvaj”, ami összetételében és állagában nagyon hasonlít a kakaóvajhoz, a tudósok szerint jól helyettesítheti a kakaót, így hamarosan akár ebből is készíthetnek csokoládét. A kakaóbabbal ellentétben ráadásul a mangó hamarabb fordul termőre, és a termelők mellett a helyi élővilágnak is fontos táplálékot jelent, így a környezetre is jó hatással lenne az átállás. (privatbankar.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A tudományt is átírja az AI
A robotika már nem a jövő, hanem a jelen: Magyarországon…
Tovább olvasom >Kilőtt a kakaó ára, hamarosan érződik a kiskereskedelemben is
Az elmúlt időszakban hatalmas ugrásokat produkáltak a kakaóárak a nemzetközi…
Tovább olvasom >Kakaó- és cukordrágulás: mit várhatunk a boltokban húsvét előtt?
Az elmúlt hónapokban rendkívül jelentős mértékben emelkedett a kakaó és…
Tovább olvasom >További cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >