Megoldást nyújthatnak az alternatív fehérjék a tenger gyümölcsei iránti kereslet és kínálat egyensúlyhiányára
Bár a növényi alapú tenger gyümölcsei ár tekintetében versenyelőnyben vannak a marhahússal szemben, ám jelentős akadályt jelent fogyasztásuk általánossá válásában a fogyasztók általi elfogadottság hiánya.
A tenger gyümölcsei mint fehérjeforrás iránti globális kereslet megugrott a McKinsey & Company új jelentése szerint, amely a 2020-as szinthez képest a szegmens 14%-os növekedését prognosztizálja 2030-ra. E növekedésnek a hajtómotorjai az ázsiai, európai, latin-amerikai és óceániai piacok.
A kínálat ugyanakkor nem növekszik ugyanilyen ütemben. A vadon kifogott tenger gyümölcseinek mennyisége stagnál, mivel a bolygó halászterületeinek több mint 85%-a a kimerülés közelébe került.
Az alternatív tengeri élelmiszerek megoldást jelenthetnek a kereslet és kínálat egyensúlyának megbomlására, de ezek ugyanolyan kihívásokkal néznek szembe, mint más alternatív fehérjeforrások, például a növényi alapú csirke- és marhahús: az árak magasak és ezek az élelmiszerek még nem igazán nyerték meg maguknak a vásárlókat.
Kapcsolódó cikkeink
Növényi alapú termékekkel kiváltható a hús, tojás és tej a fenntarthatóbb jövőért
Egyre többen választanak növényi alapú termékeket a hagyományos élelmiszerek helyett,…
Tovább olvasom >Íz és minőség nélkül nem maradnak versenyben a növényi alapú márkák
Ian Hepburn, a Flora Food Group marketingigazgatója arra figyelmeztetett egy…
Tovább olvasom >A Veganuár™ 2025 kiemelt élelmiszerlánc-partnere a Lidl volt
Csatlakozott a Lidl Magyarország a Veganuár™ 2025 kezdeményezéshez, mely arra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >