Megoldást nyújthatnak az alternatív fehérjék a tenger gyümölcsei iránti kereslet és kínálat egyensúlyhiányára
Bár a növényi alapú tenger gyümölcsei ár tekintetében versenyelőnyben vannak a marhahússal szemben, ám jelentős akadályt jelent fogyasztásuk általánossá válásában a fogyasztók általi elfogadottság hiánya.
A tenger gyümölcsei mint fehérjeforrás iránti globális kereslet megugrott a McKinsey & Company új jelentése szerint, amely a 2020-as szinthez képest a szegmens 14%-os növekedését prognosztizálja 2030-ra. E növekedésnek a hajtómotorjai az ázsiai, európai, latin-amerikai és óceániai piacok.
A kínálat ugyanakkor nem növekszik ugyanilyen ütemben. A vadon kifogott tenger gyümölcseinek mennyisége stagnál, mivel a bolygó halászterületeinek több mint 85%-a a kimerülés közelébe került.
Az alternatív tengeri élelmiszerek megoldást jelenthetnek a kereslet és kínálat egyensúlyának megbomlására, de ezek ugyanolyan kihívásokkal néznek szembe, mint más alternatív fehérjeforrások, például a növényi alapú csirke- és marhahús: az árak magasak és ezek az élelmiszerek még nem igazán nyerték meg maguknak a vásárlókat.
Kapcsolódó cikkeink
Franciaország: használhatók a húskészítmény-megnevezések a növényi alapú élelmiszerekre
A francia Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a növényi alapú húshelyettesítők…
Tovább olvasom >Hús, tej, tojás? Így válthatók ki növényi alapú termékekkel
Folyamatosan nő a növényi alapú termékek népszerűsége, ma már a…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >