Megoldást nyújthatnak az alternatív fehérjék a tenger gyümölcsei iránti kereslet és kínálat egyensúlyhiányára
Bár a növényi alapú tenger gyümölcsei ár tekintetében versenyelőnyben vannak a marhahússal szemben, ám jelentős akadályt jelent fogyasztásuk általánossá válásában a fogyasztók általi elfogadottság hiánya.
A tenger gyümölcsei mint fehérjeforrás iránti globális kereslet megugrott a McKinsey & Company új jelentése szerint, amely a 2020-as szinthez képest a szegmens 14%-os növekedését prognosztizálja 2030-ra. E növekedésnek a hajtómotorjai az ázsiai, európai, latin-amerikai és óceániai piacok.
A kínálat ugyanakkor nem növekszik ugyanilyen ütemben. A vadon kifogott tenger gyümölcseinek mennyisége stagnál, mivel a bolygó halászterületeinek több mint 85%-a a kimerülés közelébe került.
Az alternatív tengeri élelmiszerek megoldást jelenthetnek a kereslet és kínálat egyensúlyának megbomlására, de ezek ugyanolyan kihívásokkal néznek szembe, mint más alternatív fehérjeforrások, például a növényi alapú csirke- és marhahús: az árak magasak és ezek az élelmiszerek még nem igazán nyerték meg maguknak a vásárlókat.
Kapcsolódó cikkeink
A növényi táplálkozással ismerkedtek a Radnóti diákjai
A NÉGYOSZ tavaly novemberben indult OkosFehérje programja újabb állomásához érkezett:…
Tovább olvasom >Erőteljes növekedés előtt a növényi alapú étrend-kiegészítők piaca
A növényi alapú étrend-kiegészítők globális piaca a 2025-ös 27,52 milliárd…
Tovább olvasom >Ugrásszerűen nő az alternatívfehérje-szabadalmak száma
A Good Food Institute a maga nemében első és egyedülálló…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >