Megnyílt a 40. AGROmashEXPO

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 01. 27. 11:20

Új korszakába lép a magyar mezőgazdaság, és folytathatja a felzárkózást a legfejlettebb európai versenytársak termelési szintjéhez – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán a budapesti Hungexpón, a 40. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás megnyitóján.

 

Munkagépek a 40. AGROmashEXPO-n, MTI/Balogh Zoltán

Feldman Zsolt a kormány legfontosabb feladatának nevezte, hogy a vidékfejlesztési támogatásokkal a változások nyertesévé tegye a magyar gazdákat, ösztönözve a termelékenység és a hozzáadott érték növelését. A világszintű változások közepette felértékelődik az újítási készség, az információ, a tudás, a globális ellátási láncok korszakában csak azok lehetnek sikeresek, akik egyéni útkeresés helyett együttműködésekre törekednek – hangsúlyozta.

Az államtitkár üdvözölte, hogy a magyar gazdák nyitottak az újítások iránt, hiszen – mint mondta – 2021 első három negyedévében 160 milliárd forintért vásároltak korszerű gépeket, a precíziós gazdaság kiépítését támogató kiírásra pedig több mint 210 milliárd forint pályázati igénnyel jelentkeztek. Feldman Zsolt szerint a fejlődés alapjai az utóbbi évtizedben megerősödtek, a termelékenység az uniós átlag alig több mint 40 százalékáról 60 százalék fölé nőtt 2010 óta, 2023 után pedig a mezőgazdaságnak jutó források több mint fele beruházásokat fog támogatni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint az agrártechnológia fejlődése rendkívüli, főképp azzal összehasonlítva, hogy a gazdálkodók évszázadokon át szinte ugyanazt a tudást adták át nemzedékről nemzedékre. Györffy Balázs hozzátette, hogy a kamara fontos feladatának tekinti az újítások megismertetését a termelőkkel, hogy javíthassák a termelékenységüket, és ezzel egyre nagyobb jövedelmet érhessenek el.

A Hungexpo Zrt. vezérigazgatója szerint a AGROmashEXPO hiánypótló rendezvény, amelyet nem helyettesíthetnek az online bemutatók. Az agrárium fejlesztéseit igazán csak a helyszínen lehet megismerni, nem beszélve a személyes találkozásokról, amelyek értékes üzleti megállapodásokat eredményezhetnek – hangsúlyozta Ganczer Gábor. A kiállítás a Hungexpo felújítása előtt is a legnagyobbak közé tartozott, de idén a korábbinál is nagyobb területen várja a látogatókat a térségben immár egyedülállónak számító vásárközpont – tette hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink