Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 09. 11:37

Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic Congress), amelyet szeptember 10-12. között rendeznek meg a Pesti Vigadóban – tájékoztatta az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet az MTI-t kedden.

A rendezvény harmadik napján az érdeklődők magyarországi biogazdálkodókhoz is ellátogathatnak

A közlemény szerint az esemény az Agrárminisztérium, az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közös szervezésében valósul meg az EU-elnökség hivatalos programja keretében.

Mint írták, a nemzetközi konferencia időszerű és az ökológiai gazdálkodási ágazat számára kiemelt fontosságú témákat tárgyal, párbeszédet folytatva az ellátási lánc szereplőivel, termelőkkel, feldolgozókkal, kereskedőkkel, kutatókkal és magas szintű szakpolitikai döntéshozókkal egyaránt.

„Európa uniós cél, hogy 2030-ra a tagállamok mezőgazdasági területeinek 25 százalékán ökológiai gazdálkodás folyjon, amely arány jelenleg éppenhogy átlépte a 10 százalékot, így kihívásokkal teli évek állnak az ágazat előtt”

– idézi a közlemény Drexler Dórát, az ÖMKi ügyvezetőjét, az IFOAM Organics Europe alelnökét, aki szerint ezért is nagy lehetőség, hogy Magyarország adhat otthont a konferenciának.

A közlemény szerint a kétnapos esemény során szó esik többek között az új európai uniós politikai mandátum agrárprioritásairól, az ökológiai gazdálkodás versenyképességéről és jövedelmezőségéről, a Közös Agrárpolitika (KAP) kihívásairól és kilátásairól, valamint az ökológiai termelésről szóló ismeretátadásról és kommunikációról.

A konferencián részt vesz Catherine Geslain Lanéelle, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának stratégiai és szakpolitikai elemzési igazgatója is, aki a fenntartható agrár-élelmiszertermelési rendszerre való áttérés lehetőségeiről, a KAP aktuális kilátásairól tart előadást. A tanácskozáson szó lesz még egyebek mellett a szellemi tulajdonjogokról és a genetikai anyagokra vonatkozó szabadalmak kérdéseiről, valamint az „új genomikai technikákról” szóló jogalkotási keretrendszerről is.

A meghívottak között szerepel Peter Meedendorp, a Fiatal Gazdák Európai Tanácsának (CEJA) elnöke, Anton Jarild kommunikációs stratégiai szakértő (Organic Sweden), Jürn Sanders, az ökológiai gazdálkodás gazdaságtanának szakértője és Marian Blom ökológiai szabályozásért felelős szakreferens (Bionext), a IFOAM alelnöke is.

A rendezvény harmadik napján az érdeklődők magyarországi biogazdálkodókhoz is ellátogathatnak, hogy megismerjék a hazai ökológiai gazdálkodási gyakorlatokat.

A találkozót, amelyet 18. alkalommal rendeznek meg, az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) minden évben az EU soros elnökségét betöltő országban szervezi meg.

Kapcsolódó cikkeink