Megnyílt a 21. Pápai Agrárexpo

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 19. 11:08

A mezőgazdaság tavaly a magyar gazdaság hajtóerejét jelentette – fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a vasárnapig tartó 21. Pápai Agrárexpo pénteki megnyitóján.

papai agrarexpo

Nagy István elmondta: a fejlesztésre fordítható agrártámogatások óriási lehetőséget jelentenek az ágazat számára.
A hosszú távú biztonságos működést a kiszámítható bevételek alapozzák meg – húzta alá.
Nagy István közölte: 16 500-zal bővült tavaly a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, hozzátéve, hogy kiemelten fontos az utánpótlás, amit az ágazatot jellemző folyamatos innováció garantál.

Jakab István, az Országgyűlés elnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke elmondta: az élelmiszergazdaságban robbanásszerű a változás, ami a klímaváltozás által előidézett kihívásokkal párosul. A klímaváltozásra méltó válasz adható az ágazat modern eszközeivel – húzta alá.
Elmondta azt is, hogy a Pápai Agrárexpóhoz hasonló rendezvények jó alkalmat teremtenek arra, hogy a mezőgazdaság eredményei megismerhetők legyenek.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy vélte, az expo megtalálta helyét a város, a régió, az ország és az agrárium életében.

A tavalyi Pápai Agrárexpón 120 kiállító és 13 ezer látogató volt jelen, az idén pedig közel 140 kiállítóval nyit a rendezvény 4700 négyzetméteren, köztük a mezőgazdasági gépforgalmazók képviseltetik magukat a legnagyobb számban, ők mintegy 2600 négyzetméteren várják az érdeklődőket.
Áldozó Tamás, Pápa polgármestere (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki, hogy a korábban nehézségekkel küzdő Pápai Hús Kft. mára a felszámolásból megerősödve került ki.

A megnyitót megelőzően együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek értelmében egyebek mellett a kamara segíti a szürkemarha határon túlra irányuló kereskedelmét.

A vasárnapig tartó rendezvényen szakmai konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, mezőgazdasági gépbemutatók látogathatók. A pénteki Nyugat-magyarországi agrárfórum 2017 konferencia központi témája az élelmiszer-feldolgozás lesz. Szombaton a vadászaté a főszerep és családi programok is várják az érdeklődőket vasárnap kora estig. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink