Mégis változtat a Facebook

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2020. 06. 29. 11:42

Az egyre nagyobb támogatottságú, civilszervezetek által kezdeményezett  “#StopHateforProfit” mozgalom nyerésre áll. Céljuk, hogy a Facebook, Instagram és Twitter kitiltsa  oldalairól a gyűlöletbeszédet és a rasszizmust, elérhetőnek látszik. A Facebook bejelentette, hogy minden szabályszegő cimkét kap, még Trump elnök is.

Bojkott alatt a Facebook, Instagram és Twitter

Hirdetési bojkott alatt a Facebook, Instagram és Twitter

A tegnap megjelent cikkben bemutatott kezdeményezés, a június 17-én elindított “#StopHateforProfit” mozgalom rövid idő alatt nagy támogatottságra tett szert. A szervezők arra kérték a hirdetőket, hogy vonják ki reklámköltéseiket a Facebookból július hónapban. Fordulópontot jelentett és a helyzet komolyságát tudatosította június 26-án az Unilever csatlakozása és bejelentése, hogy év végéig az ezekre a platformokra szánt budzsét átcsoportosítja más csatornákra az USA-ban. A végső döfést talán a Coca-Cola támogató bejelentése adta, amelyben közlik, hogy sem a világon, sem a közösségi médiában nincs helye a rasszizmusnak, ezért globálisan kivonják minden fizetett megjelenésüket az összes közösségi média platformról, legalább 30 napig.

A Coca-Cola is fellép a rasszizmus ellen

A Coca-Cola globálisan is fellép a rasszizmus ellen

Kereszttűzben a Facebook

A piac gyorsan reagált ezekre a bejelentésekre. A nagy hirdetők csatlakozása a bojkotthoz, a hirdetési bevételek várható elmaradása a tőzsdén is éreztette hatását. A Facebook részvények 8%-ot estek, így kb 50 milliárd dollárral csökkent a cég piaci értéke.

A Facebook vezetője, Mark Zuckerberg kezdetben ragaszkodott álláspontjához, miszerint az embereknek joga van a cenzúrázatlan politikai megnyilvánulásokhoz, így az amerikai választási folyamatban kikerült Trump posztok is változatlan formában elérhetők voltak péntekig. A Twitter ugyanezeket az üzeneteket „get the facts” (keresd a tényeket) címkével látta el. A Facebook a kritikák kereszttüzébe került, nem csak az ellenzéki politikusok, de saját jelenlegi és volt dolgozói is támadták. Végül Zuckerberg beadta a darekát, Facebook oldalán már a szükséges változtatásokról ír, az  érvénybe léptetett új szabályokról, a választás kapcsán hiteles informálás érdekében és a gyűlölet beszéd ellen. Azt is hangsúlyozza, hogy a Facebook fel fogja cimkézni a választással kapcsolatos üzeneteket, belinkelik a hivatalos és hiteles tájékoztató oldalakat és kitiltják a rém- és álhíreket.

A Facebook beadta a derekát

A Facebook változásokat és új szabályokat léptet érvénybe

A Twitter együttműködő

A bojkott bejelentések általában 3 platformot nevesítenek, a Facebook mellett a hozzá kapcsolódó Instagramot és a Twittert. Így a piac a Twittert sem kíméli, már 7%-ot esett a részvényeik értéke.

Sarah Personette, a Twitter globális ügyfélmegoldások alelnöke elmondta, hogy a vállalat küldetése a nyilvános párbeszéd kiszolgálása. A Twitter olyan helyet teremt, ahol az emberek kapcsolatba léphetnek, valós és hiteles információkat kereshetnek és fogadhatnak, valamint szabadon és biztonságosan fejezhetik ki magukat. .” Azt is hozzátette, hogy a Twitter tiszteletben tartja partnerei döntéseit, és ebben az időben továbbra is szorosan együttműködik és kommunikál velük.

Az események ékesen bizonyítják, hogy a globális FMCG vállalatok, jelen esetben az Unilever és a Coca-Cola felelős fellépése gyors és valós eredményeket tud elérni társadalmi és gazdasági téren egyaránt.

Kapcsolódó cikkeink