Mégis kaphat uniós támogatásokat a Szatmári Malom

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 20. 09:23

Pert nyert a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon a hazai hatóságokkal szemben a Szatmári Malom Kft. A cég a bírósági ítélettel elérte, hogy ne zárják ki a vidékfejlesztési támogatásokból, amelyeket Veszprém-Kádártán folyó malomipari beruházásához igényelt.

Az ügy előzménye, hogy a Szatmári Malom Kft. három malomüzeme bezárását és azok kapacitásának összevonásával Veszprém-Kádártán egy új malom felépítését tervezte, amelyhez vidékfejlesztési támogatást kívánt igénybe venni. A magyar hatóságok azzal az indokkal utasították el a kérelmet, hogy az új megvalósítási helyen új beruházási tevékenység e jogcímen nem támogatható, kizárólag a meglévő malmok korszerűsítésére lenne igényelhető támogatás.

A Szatmári Malom ügyében hozott mostani ítélet értelmében az általános teljesítményét javító, régi malmok bezárásával és egy új malom kapacitásbővítés nélkül történő létrehozásával járó beruházás kaphat uniós vidékfejlesztési támogatásokat. Ítéletében az uniós igazságszolgáltatási fórum megállapította: az, amikor egy vagy több malomüzemet bezárnak annak érdekében, hogy helyükbe a meglévő kapacitás bővítése nélkül új malomüzem lépjen, a már meglévő malmok korszerűsítéséhez hasonló helyzetnek tekinthető. Ennél fogva a vállalkozás nem zárható ki a vidékfejlesztési támogatásból.

Kapcsolódó cikkeink