Megérett a meggy, elindította az idénygyümölcsök népszerűsítését az Agrármarketing Centrum
Bár a tavaszi hideg időjárás egy kicsit késleltette a termések érését, a nyár ízei visszavonhatatlanul megérkeztek. Ezért is időzítette idénygyümölcs kampányának kezdetét az Agrármarketing Centrum a nyár legforróbb napjaira, hiszen a friss és egészséges meggy már nagy mennyiségben elérhető a boltokban és a piacokon. Az ízletes gyümölcs népszerűsítését a sukorói EFOTT Fesztiválon indította a Társaság az Agrárminisztérium, valamint a Magyar Termék Nonprofit Kft. részvételével.
Nem csak a nyári fesztiválszezon legintenzívebb időszaka július közepe, de az idénygyümölcsök és zöldségek is ekkortól érhetőek el nagy mennyiségben. Ezért is választotta a nyári idénykampány kezdetének helyszínéül az EFOTT Fesztivált az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium és a Magyar Termék Nonprofit Kft.
A beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a fesztiválozók négy napon át kóstolhatnak és fogyaszthatnak meggyet az esemény ideje alatt
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi extrém aszály és az idei tavaszi hideg időjárás miatt a hazai meggytermés – bár minőségben kifogástalan -, közel 20%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. „A meggy nem csak frissen fogyasztva értékes gyümölcs, de jelentős feldolgozóipari alapanyag is. Magyarország az egyik legjelentősebb meggytermesztő ország Európában Lengyelország, Szerbia és Németország mellett, a négy ország együttes termésmennyisége évente eléri a 300 – 400 ezer tonnás mennyiséget. A kontinensen a legnagyobb mennyiségben előállított feldolgozott késztermékek közé tartozik a fagyasztott meggy, a lé és sűrítmény, illetve a meggybefőtt. A meggy az egyik legjelentősebb konzervipari alapanyagunk, a június végén kezdődött szüreti időszak után megkezdődött a feldolgozás is. A magyar meggy szempontjából legnagyobb jelentősége a meggybefőtt piacának van, hiszen a meggy 60-70%-a a belföldi és külföldi konzerviparban hasznosul” -tette hozzá.
Az Agrármarketing Centrum hosszú évek óta szervez fogyasztásösztönző kampányokat az idénygyümölcsök népszerűsítésére
Ondré Péter, a Társaság ügyvezetője emlékeztetett arra, a hazai gyümölcsök vásárlásával nem csak a helyi gazdákat támogatjuk, de jóval frissebb, gazdagabb vitamintartalmú élelmiszert is fogyaszthatunk. “A magyar mezőgazdaság képes az önellátásra, ráadásul a hazai zöldségek és gyümölcsök minősége kitűnő. A meggy ráadásul igazi egészségvédő vitaminbomba is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, kálciumot, vasat. Segíti az emésztést, a vitaminok felszívódását, vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású. Kampányunk elsődleges célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a hazai zöldségek és gyümölcsök sokszínűségére, valamint arra, hogy vásárlásukkal sokkal frissebb és vitamindúsabb élelmiszerhez juthatnak.” Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy tudatos vásárlással nem csak egészségesebb, de a megbízhatóbb élelmiszert is vásárolhatunk. “A Magyar Termék mára már több mint védjegy. A fogyasztónak iránytű, segíti a tudatos döntést, ismert és elismert jelölés, mely megbízhatóan emeli ki a piaci kínálatból a hazai termékeket. A gyártóknak pedig kézzelfogható előny jelent: használata bizalmat ébreszt a vásárlóban, a fogyasztó hajlandó érte magasabb árat fizetni. Szeretnénk, hogy a Hazai Termék nemcsak választás, hanem döntés legyen.” A következő napokban, a fesztivál végéig minden nap kóstolhatnak az ízletes gyümölcsből az odalátogatók, a boltokban és a piacokon pedig már nagy mennyiségben elérhető az egyik legegészségesebb gyümölcsként is számon tartott meggy. Az Agrármarketing Centrum augusztusban a dinnye, szeptemberben pedig az alma népszerűsítésével folytatja termékpálya kampányait.
Miért egészséges a meggy?
- Nagyon jó a szívnek. A meggyben található az egyik legerősebb antioxidáns, ami csak létezik a természetben, az úgynevezett kvercetin.
- Segíti a gyorsabb regenerálódást. A gyümölcsben található anyagok képesek arra, hogy megelőzzék az izomfájdalmakat, a sérülésekből való felépülésben is segít. Több kutatás is megerősítette, hogy a meggylé segíthet enyhíteni az edzés után jelentkező izomlázat és gyorsítja a regenerációt is.
- Segít az álmatlanság ellen. A gyümölcs természetes forrása a melatonin nevű hormonnak, amely pozitívan befolyásolja az alvási ciklusokat.
- Köszvény elleni hatása a káliumnak köszönhető: csökkennek a húgykőlerakódások.
- Érbetegségek ellen is hasznos, lúgosító hatásával újra megnyitja a kapilláris ereket.
AMC
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >PENNY: elköteleződés a hazai értékek mellett
2024-ben a PENNY számára a magyar termékek iránti elköteleződés különösen…
Tovább olvasom >Január 1-jétől a felvásárlóknak 30 napon belül ki kell fizetni a termelőket
A 30 napos fizetési határidő a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >