Megduplázták részesedésüket az 1 dolláros boltok az USA vidéki területein
A Tufts Egyetem kutatói szerint az egydolláros üzletek az Egyesült Államok leggyorsabban növekvő élelmiszer-kiskereskedői, akik immár megduplázták részesedésüket a vidéki területeken.
A Tufts Egyetem megállapítása szerint az amerikai fogyasztók jövedelmük növekedésével általában kevesebbet költenek az 1 dolláros üzletekben, ugyanakkor a vidéki és az alacsony jövedelmű területeken a háztartásuk élelmiszer-büdzséjük átlagosan több mint 5%-át ezekben a boltokban hagyják.
Különösen igaz ez a vidéki, nem spanyolajkú fekete háztartásokra, amelyek élelmiszerre szánt költségvetésük 11,6%-át 1 dolláros boltokban költik el. A déli, vidéki háztartások szintén nagy számban költenek a formátumban.
A formátum népszerű üzletti közé tartozik a Dollar General, a Family Dollar és a Dollar Tree.
A tanulmány szerzői szerint míg az 1 dolláros boltok korábban elsősorban a testápolási és kézműves cikkekre összpontosítottak, újabban előrecsomagolt, polcokon tárolható élelmiszerekkel bővítik kínálatukat.
A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy e termékek bár kényelmesek lehetnek, tápértékük gyakran nem optimális. A jelentés szerint az 1 dolláros boltok által forgalmazott élelmiszerek és italok jellemzően kevesebb tápanyagot és több kalóriát tartalmaznak, míg az ilyen boltok csak kis százalékában kaphatók friss termékek és húsok.
A kutatók az 1 dolláros boltok élelmiszer-beszerzésben betöltött szerepét az IRI országosan reprezentatív, mintegy 50000 háztartást tömörítő Consumer Network panelje élelmiszer-vásárlási adatainak elemzésével vizsgálták.
Az adatok a 2008-tól 2020-ig tartó időszak vásárlásait rögzítették.
„Az 1 dolláros boltok egyre fontosabb szerepet játszanak a háztartások élelmiszer-vásárlásaiban, mégis hiányoznak a róluk szóló kutatások” – mondta Wenhui Feng, a tanulmány egyik szerzője, a Tufts Egyetem Orvosi Karának közegészségügyi és közösségi orvostudományi tanszékének adjunktusa.
„Számos település hozott olyan intézkedéseket, mint amilyenek az övezeti besorolási rendeletek, amelyek célja a dollárboltok terjeszkedésének lassítása, annak ellenére, hogy nem teljesen értjük szerepüket.”
Az eredmények januárban az American Journal of Public Health című folyóiratban jelentek meg.
Kapcsolódó cikkeink
Tízből négy fogyasztó vásárolna precíziós fermentálással készült élelmiszert
Nyitottak a fogyasztók a precíziós fermentációval készült élelmiszerekre – derült…
Tovább olvasom >Zab- és lóbab-alapú italt vezet be a Nestlé az Egyesült Államokban
A Nestlé legújabb növényi alapú itala zabból és lóbabból készül…
Tovább olvasom >Új jogi szabályozás jön az Egyesült Államokban a biotermékekre vonatkozóan
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma National Organic Program-ja (NOP) januárban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Őshonos állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági…
Tovább olvasom >Átlagosan 500 Ft lesz egy gombóc fagyi idén nyáron
Nagyot drágult a fagylalt idén. A tavalyihoz képest 10-15 százalékos…
Tovább olvasom >A vártnál jobban élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben
A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban,…
Tovább olvasom >