Megduplázták részesedésüket az 1 dolláros boltok az USA vidéki területein
A Tufts Egyetem kutatói szerint az egydolláros üzletek az Egyesült Államok leggyorsabban növekvő élelmiszer-kiskereskedői, akik immár megduplázták részesedésüket a vidéki területeken.
A Tufts Egyetem megállapítása szerint az amerikai fogyasztók jövedelmük növekedésével általában kevesebbet költenek az 1 dolláros üzletekben, ugyanakkor a vidéki és az alacsony jövedelmű területeken a háztartásuk élelmiszer-büdzséjük átlagosan több mint 5%-át ezekben a boltokban hagyják.
Különösen igaz ez a vidéki, nem spanyolajkú fekete háztartásokra, amelyek élelmiszerre szánt költségvetésük 11,6%-át 1 dolláros boltokban költik el. A déli, vidéki háztartások szintén nagy számban költenek a formátumban.
A formátum népszerű üzletti közé tartozik a Dollar General, a Family Dollar és a Dollar Tree.
A tanulmány szerzői szerint míg az 1 dolláros boltok korábban elsősorban a testápolási és kézműves cikkekre összpontosítottak, újabban előrecsomagolt, polcokon tárolható élelmiszerekkel bővítik kínálatukat.
A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy e termékek bár kényelmesek lehetnek, tápértékük gyakran nem optimális. A jelentés szerint az 1 dolláros boltok által forgalmazott élelmiszerek és italok jellemzően kevesebb tápanyagot és több kalóriát tartalmaznak, míg az ilyen boltok csak kis százalékában kaphatók friss termékek és húsok.
A kutatók az 1 dolláros boltok élelmiszer-beszerzésben betöltött szerepét az IRI országosan reprezentatív, mintegy 50000 háztartást tömörítő Consumer Network panelje élelmiszer-vásárlási adatainak elemzésével vizsgálták.
Az adatok a 2008-tól 2020-ig tartó időszak vásárlásait rögzítették.
„Az 1 dolláros boltok egyre fontosabb szerepet játszanak a háztartások élelmiszer-vásárlásaiban, mégis hiányoznak a róluk szóló kutatások” – mondta Wenhui Feng, a tanulmány egyik szerzője, a Tufts Egyetem Orvosi Karának közegészségügyi és közösségi orvostudományi tanszékének adjunktusa.
„Számos település hozott olyan intézkedéseket, mint amilyenek az övezeti besorolási rendeletek, amelyek célja a dollárboltok terjeszkedésének lassítása, annak ellenére, hogy nem teljesen értjük szerepüket.”
Az eredmények januárban az American Journal of Public Health című folyóiratban jelentek meg.
Kapcsolódó cikkeink
Közel 120 új üzletet nyitott az Aldi 2024-ben az USA-ban
Az Aldi, az egyik leggyorsabban növekvő diszkont élelmiszerlánc, 2024-ben közel…
Tovább olvasom >Várakozások az USA-ban
Az amerikai Nation’s Restaurant News november eleji cikkében azt taglalta,…
Tovább olvasom >Az USA készülő új étrendi irányelvei a növényi fehérjéknek adhatnak prioritást
Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma (HHS) és Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >