Megduplázták részesedésüket az 1 dolláros boltok az USA vidéki területein

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 02. 23. 09:34

A Tufts Egyetem kutatói szerint az egydolláros üzletek az Egyesült Államok leggyorsabban növekvő élelmiszer-kiskereskedői, akik immár megduplázták részesedésüket a vidéki területeken.

A Tufts Egyetem megállapítása szerint az amerikai fogyasztók jövedelmük növekedésével általában kevesebbet költenek az 1 dolláros üzletekben, ugyanakkor a vidéki és az alacsony jövedelmű területeken a háztartásuk élelmiszer-büdzséjük átlagosan több mint 5%-át ezekben a boltokban hagyják.

Különösen igaz ez a vidéki, nem spanyolajkú fekete háztartásokra, amelyek élelmiszerre szánt költségvetésük 11,6%-át 1 dolláros boltokban költik el. A déli, vidéki háztartások szintén nagy számban költenek a formátumban.

A formátum népszerű üzletti közé tartozik a Dollar General, a Family Dollar és a Dollar Tree.

A tanulmány szerzői szerint míg az 1 dolláros boltok korábban elsősorban a testápolási és kézműves cikkekre összpontosítottak, újabban előrecsomagolt, polcokon tárolható élelmiszerekkel bővítik kínálatukat.

A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy e termékek bár kényelmesek lehetnek, tápértékük gyakran nem optimális. A jelentés szerint az 1 dolláros boltok által forgalmazott élelmiszerek és italok jellemzően kevesebb tápanyagot és több kalóriát tartalmaznak, míg az ilyen boltok csak kis százalékában kaphatók friss termékek és húsok.

A kutatók az 1 dolláros boltok élelmiszer-beszerzésben betöltött szerepét az IRI országosan reprezentatív, mintegy 50000 háztartást tömörítő Consumer Network panelje élelmiszer-vásárlási adatainak elemzésével vizsgálták.

Az adatok a 2008-tól 2020-ig tartó időszak vásárlásait rögzítették.

„Az 1 dolláros boltok egyre fontosabb szerepet játszanak a háztartások élelmiszer-vásárlásaiban, mégis hiányoznak a róluk szóló kutatások” – mondta Wenhui Feng, a tanulmány egyik szerzője, a Tufts Egyetem Orvosi Karának közegészségügyi és közösségi orvostudományi tanszékének adjunktusa.

„Számos település hozott olyan intézkedéseket, mint amilyenek az övezeti besorolási rendeletek, amelyek célja a dollárboltok terjeszkedésének lassítása, annak ellenére, hogy nem teljesen értjük szerepüket.”

Az eredmények januárban az American Journal of Public Health című folyóiratban jelentek meg.

ESM

Kapcsolódó cikkeink