Még két hétig formálódhat a magyar halprogram
Minden érdeklődő véleményére számít a Miniszterelnökség a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) környezeti vizsgálata kapcsán. A programtól azt várják, hogy növekedjen a hazai halfogyasztás, a jelenlegi öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel ugyanis Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai sorában, más országokban évente 4-5-ször ennyi halat fogyasztanak. A program szerint a hal gyakoribb beiktatásához a napi étrendbe szükség van a feldolgozott, konyhakész haltermékek arányának emelésére. A tógazdaságokból évente lehalászott 20 ezer-21 ezer tonnányi mennyiségnek jelenleg alig néhány százaléka kerül feldolgozva a piacra. Holott a halfasírtra, halkolbászra, gyorsan elkészíthető haltermékekre nagy lenne a kereslet. Ezért a következő években a halfeldolgozásra berendezkedő gazdaságok jó eséllyel pályázhatnak majd a forrásokra.
A szakmai és a civil szervezetek, valamint a program iránt érdeklődő magánszemélyek is lehetőséget kapnak, hogy véleményezzék a MAHOP-hoz kapcsolódó környezeti értékelést. Elkészült ugyanis a stratégiai környezeti vizsgálat (SKV), amelyet korábban társadalmi egyeztetésre bocsátott a MAHOP irányító hatósága, amelyhez a véleményeket, a programhoz kapcsolódó szövegszerű észrevételeket, javaslatokat 2015. május 28-ig várta a tárca. Majd egy újabb véleményezési szakaszt nyitottak és a szövegszerű észrevételeket, javaslatokat a dokumentum vonatkozó fejezetének és oldalszámának megjelölésével 2015. július 14-ig várja a Miniszterelnökség. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Idén is a tavalyi áron kaphatjuk a karácsonyi halat
A tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők idén összességében…
Tovább olvasom >A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >Bőséges halkínálat várja az ünnepi vásárlókat karácsonykor
Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >