Matyasy elbúcsúzott

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 11. 10:46

Denis Matyasy francia cukrászmester 2010 óta jár az ipartestület szervezésében Magyarországra képzéseket tartani. Az idei – már a kilencedik alkalom – egyben búcsú is volt.

Denis Matyasy és Patrick Simeone cukrászmesterek voltak az előadói, a tanulni vágyó magyar cukrászok pedig hallgatói a kétnapos tanfolyamnak. Látszólag egyszerű termékek szerepeltek a bemutató kínálatában. Azonban a cukrászok a megmondói, hogy nem a recept fontos egy adott termék elkészítésénél, hanem a technológia, és persze az elhivatottságuk és elkötelezettségük a minőségi munka iránt. A két nap ennek megértésére is alkalmat adott.

Denis Matyasy és Patrick Simeone tartotta a kétnapos képzést

Az első nap a tészták összeállításával kezdődött, majd a többi bázisalap elkészítésével folytatódott. Másnap kezdődhetett a tészták sütése, a termékek befejezése, a díszasztal feldekorálása, délre már el is készültek. De hogy lehet ezeket ennyi idő alatt elkészíteni? Nos, olyan alapanyagot és technológiát alkalmaztak, amilyet talán a magyar cukrászok is ismernek, de nem használnak: ez volt a magas sikértartalmú gruau liszt.

A képzés résztvevői nagy elismeréssel nyilatkoztak a tanfolyamról – az ő szavaikból idézünk.

– Ha egy ilyen tanfolyamon csak egyetlen dolgot megtanul az ember, vagy a szemléletet, amit lát, kezdi inspirálni, akkor minden pénzt megér a képzés.

Mindenképpen fontos feladat, hogy ezekből az ötletekből születendő új termékekkel a vendégeket is tudjuk edukálni. Egy ilyen tanfolyamnak elsődlegesen nem az a hozománya, hogy a tanult terméket egy az egyben elkészítjük és kitesszük a pultba, hanem hogy a tanult technológiákat, receptúrákat formáljuk a saját és a vendégeink ízlésére (Pataki Ádám, Pataki cukrászda, Érd).

– Évek óta próbálkozom a tökéletes mille­-feuille elkészítésével, a most tanultak alapján újra nekivágok. A látottak alapján teljesen újra kell gondolnom a gyártását (Balogh István, Mignon cukrászda, Debrecen).

– Magas színvonalú prezentáció volt, ahol nagy tudású mesterek mutatták be a termékeiket. Számos új alapanyaggal és technológiával ismerkedtem meg, és határozott szándékom, hogy a jövőben ezeket alkalmazzam. Nem mulasztom el a következő alkalmat sem! (Balla Zoltán, T és T Kft.)

– Változatos minőségű liszteket használnak, jóval többfélét, mint mi. A vajas tészta készítése is számos meglepetést tartogatott számomra. A tanultak alapján azt gondolom, hogy a pálmalevél – már csak nagysága miatt is – népszerű lehet a kínálatomban. Élvezet volt hallgatni a mestereket: minden percet élveztem (Kovács Gábor, Reichenbach-Kovács Kft.).

Szerencsés volt, aki részt vehetett a Mester utolsó budapesti tanfolyamán

– Azért jöttem, hogy lássam, hogyan dolgoznak, milyen technológiákat alkalmaznak a francia cukrászok. És hogy jó döntés volt eljönni, elmondhatom, az első nap után, este otthon elkészítettem az ott tanult leveles tésztát – nem a szokványos hajtogatással, pihentetéssel készül, így jelentősen lerövidül a gyártási idő. Úgy látom, Matyasy úr készítményei is fejlődésén mentek keresztül; az első csoport tagja voltam tizenvalahány éve, amely a műhelyét meglátogatta La Crau-ban, ahol megismerhettük e sütemények akkori változatait (Andrész Zoltán, Andrész Cukrászda, Biatorbágy).

Matyasy úr a tanfolyam végén meghatódottan köszönte meg az elmúlt 12 évet, ami egyben talán kicsit a búcsút is jelentette, mert a közeljövőben nyugdíjba vonul, és a fiának adja át a stafétabotot. Mint elmondta, magyar felmenői miatt szívügyének tartotta, hogy tegyen a magyar cukrászatért, és reméli, hogy a fia is tovább fogja vinni ezt a hagyományt, és Patrikkal közösen még jó pár tanfolyamot tartanak Budapesten.

Büszke vagyok, amikor látom a fantasztikus evolúciót, amit a magyar cukrászok véghez vittek üzleteikben – fogalmazott búcsúzáskor.

A magyar kollégák szűnni nem akaró vastapssal köszönték meg a mesternek az elmúlt éveket, azt a sok átadott tudást, segítséget és a szemléletformálást, amivel hozzájárult cukrászatunk fejlődéséhez. //

 

Ez a cikk a Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható

Kapcsolódó cikkeink