Másodpercre pontosan 19 óráig maradhatsz a boltban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 11. 11. 11:28

Nyugta nem adható 19 óra után, mert pontosan kell zárni. Most már egy napra is bezárható a bolt, ha megsértik akár a bezárási, akár a maszkviselési szabályt. Tilos a karácsonyi vásár, ezért nehezebb lesz fenyőfát venni. A házaló kereskedés mehet ezerrel, a webhez sem kell engedély. A taxis is szállíthat webes rendelést. Tilos a termékbemutató. A katonák is besegítenek az ellenőrzésben a rendőröknek.

Kép: blokkk.com


A kormány a 484/2020. számú rendeletével november 11-től elrendelte a boltok 19 órás bezárását, legkésőbb eddig lehetnek nyitva, más szolgáltatókkal együtt. Legkorábban kinyitni reggel 5 órakor lehet.

Ez a korlátozás a 120 ezer boltból 30 ezret érint, hozzávetőleg 20 ezer élelmiszeres és 10 ezer különféle iparcikkes üzletet (a hagyományos iparcikkes boltok nagyobb része eddig 10-től 18 óráig volt nyitva és számos kisebb élelmiszeres bolt, szakbolt sem húzta el a nyitvatartását 19 óra utánra), a tevékenységüket folytató szolgáltatókat (például fodrászt) nem számítva. (A benzinkút és a gyógyszertár kivétel.) És 20 órától másnap reggel 5 óráig kijárási tilalom lép életbe (munkába járni és onnan hazajönni természetesen lehet ekkor is).

És a tavaszi korlátozásokkal szemben nincs különbség az áruterületek között (akkor az élelmiszerbolt, drogéria, gyógyszertár bármeddig nyitva tarthatott, most már ők sem).

A boltos szabály az üzletben tartózkodást tiltja 19 órától

Tehát elvileg nincs olyan, hogy 19 óra előtt egy perccel még beszaladok. A rendelet szerint ugyanis az ott foglalkoztatottak kivételével tilos az este 7 óra és reggel 5 óra közötti időben az üzletben, a lottózóban, és a nemzeti dohányboltban tartózkodni. A “tartózkodni” az azt jelenti, hogy a nyitvatartási időn túl nem lehet az üzletben a vásárló, ha szó szerint értelmezzük a rendeletet.

A vásárlás persze nem ilyen egyszerű, hiszen honnan sejthetné a boltos, hogy a negyedórával a zárás előtt még beeső vásárló mennyit akar vásárolni. Ez fog némi, vagy éppen nem kevés nehézséget okozni.

Így nyugtával kell zárni a boltot is, pontosabban szólva 19 óra után nyugta már nem adható (amit az adóhatóság is könnyen tud ellenőrizni).

Egyértelmű most már, hogy tilos a karácsonyi vásár is. Így kevesebb helyen vehetünk fenyőfát, kizárólag a növénykereskedésekben, vagy éppen egy virágárus helyen, de zöldséges bolt is árusított már fenyőfát, a nagyobb szakáruházak mellett.

Kisebb lesz a plázatér is, főleg a vendéglők bezárása miatt

A plázák vendéglátós és szabadidős ágait lenyesék. A vendéglátóhelyek – mindenütt persze, nem csak a plázákban – kizárólag elvitelre, vagy házhoz szállítással szolgálhatják ki a vendégeket, akik így most már nem igazán vendégek, hiszen legfeljebb csak az elvitelre választott étkekért mehetnek be, hanem vásárlók. A munkahelyi étkezde, büfé egyébként kivétel.

Elvitelre a vendéglő is csak 5 és 19 óra között fogadhat – most már nevezhetjük így is – vásárlót, az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében – az ehhez szükséges időtartamig megengedett.

A plázákban, de mindenütt máshol is tilos a szabadidős létesítmények használata, beleértve a fitnesztermeket, mozikat, és például a korcsolyapályákat (amit láttunk már korábban plázában).

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. A szállodás vendéglátóhelyek viszont kizárólag a saját vendégeiket kiszolgálhatják helyben, mást nem. Az utcáról nincs besétálgatás.

Az ajándékvásárlást is valamennyire befolyásolhatja, hogy a magán és a családi rendezvényeken (például születésnapon) legfeljebb 10 fő vehet részt. A nagycsaládosok most kénytelenek beosztani, ki mikor kihez mehet majd karácsonykor vendégségbe, persze azért némi ajándékkal a hóna alatt. A nagyobb szilveszteri buliknak is annyi, ami azért az év végi virsli, malacpecsenye és pezsgővásárlásokat előreláthatóan azért majd lefelé húzza.

Házaló kereskedés mehet ezerrel

A lakosság ellátása érdekében az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, és a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján. Ezt a vendéglátó üzlet, és a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet önállóan is folytathatja. Így ezen az úton élelmiszer, napicikk is értékesíthető.

De azért azt nem árt tudni, hogy az üzleten kívüli kereskedés az, amikor a kereskedő vagy a nevében, vagy a javára eljáró személy a termék forgalmazása céljából a vásárlónak – annak kifejezett kérése nélkül – a lakásán, munkahelyén vagy más tartózkodási helyén keresi fel a boltos, vagy a vendéglős.

A csomagküldő, webáruházi kereskedés teljes más, ott a neten keresztül előre szerződnek a felek. Ott viszont a napicikk és vendéglátóipari termék értékesítését nem kell bejelenteni, a veszélyhelyzet időszakában. És a taxi is besegíthet a házhoz szállításban.

A termékbemutató tilos.

Maszkviselés: már egy napra is bezárható a bolt

És azért is, ha megszegik a nyitvatartási korlátozást.

Nem változott a boltos, üzemeltető felelőssége. Azt a személyt, aki a maszkot az üzemeltető felszólítására sem viseli, az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a helyiséget, a területet elhagyja. A kiszolgálást továbbra is meg kell tagadni és értesíteni kell a rendőrséget is.

A 100 ezer – egymillió forint közötti bírságsáv nem változott. De most már akár egy napra is bezárható a bolt, az egy év maximális határ megmaradt. És együtt is, többször is kiszabhatók a büntetések.

De ha a boltos, az üzemeltető minden tőle elvárhatót megtesz a szabályos maszkvisletért, akkor nem büntethető.

Maszk az utcán: egészségesebb a maszkszabály

A járványügyi szakemberek mindig óvtak attól, hogy ne fogdossuk a maszkot viselet közben, és ha már vásárolni megyünk, vegyük fel és le otthon. Hát ez most egyszerűbb lesz, mivel a tízezer főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata.

(Sporttevékenység során, valamint a parkokban, és a zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.)

(blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink