Másfél milliárd forintnyi dohány-csempészárut vont ki a forgalomból a NAV

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 10. 08. 11:07

Nyolc hónap alatt másfél milliárd forintnyi illegális dohányárut vont ki a feketepiacról az adóhatóság – olvasható a Magyar Idők Online-on. A szervezet munkatársai lefoglaltak 29 millió szál cigarettát és több tonna fogyasztási dohányt. A csempészek mindenesetre kitartóan próbálkoznak.

Szép fogásokat mutathatnak fel idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dohánycsempészet ellen küzdő munkatársai. A legfrissebb adatok ugyanis azt mutatják, hogy január eleje és augusztus­ vége között több mint 29 millió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók, a tetemes mennyiség együttes értéke pedig jócskán túllépte az 1,2 milliárd forintot.

Finomra vágott és más fogyasztási dohányból is bőven akadt fenn augusztus végéig a hatósági hálón, hiszen meghaladta a 7,5 tonnát a lefoglalt dohány mennyisége.

Ezt a tételt nem kevesebb mint 215 millió forintért értékesítették volna az illegális szereplők. Nyolc hónap alatt tehát majdnem 1,5 milliárdnyi ­jogsértően behozott vagy előállított dohányárura bukkantak az adóhatóság emberei.

– Újszerű csempészmódszer mostanában nemigen jelent meg, sokan még mindig az évek vagy évtizedek óta használt megoldásokkal próbálkoznak – számolt be a tapasztalatokról érdeklődésünkre a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője.

Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy úgy fogalmazott: egyesek például a Tiszán, az áru úsztatásával kísérleteznek, de olyanok is akadnak, akik teherautóban, személykocsiban elrejtve hozzák be az árut vagy szállítják az országban a cigarettát, a dohányt. Utóbbira szolgál példával egy minapi eset.

A rendőrjárőrök éppen ellenőrzésre akartak kivezetni egy kocsit az autópályáról, amikor a sofőr menekülőre fogta, letért egy földútra és le is hagyta üldözőit. Az autót végül – alaposan összetörve – egy fás-bokros területen találták meg a rendőrök. A járművet ugyan már elhagyta a sofőr és az utas, ellenben a nagy mennyiségű cigarettát nem vitték magukkal.

A rendőrök értesítették a NAV munkatársait, akik 8500 doboz füstölnivalót foglaltak le. A hátrahagyott cigaretta értéke közel tizenegymillió forint volt: ha ezt a mennyiséget sikerült volna piacra dobni, öt és fél millió forint kár érte volna az államot a jövedékiadó-bevétel kiesése miatt.

A szóvivő úgy fogalmazott: a csempészet visszaszorítása régi feladata az adóhatóságnak, a cél eléréséért a NAV a modern technikát és a bűnüldözés hagyományos eszközeit is beveti. ­

Előbbiek között megtalálható a teherautó- és a vonatröntgen, de ide tartozik a drón is. Az adóhivatal 2015-ben vásárolt pilóta nélküli repülő eszközt: a drón segítségével úgy lehet megfigyelni a bűnözőket, hogy azok erről nem szereznek tudomást.

– Meg kell említeni a NAV állományát is, de nemcsak a fináncokat, hanem a szolgálati kutyákat is – tette hozzá Leopold Róbert. A hatóság kötelékében jelenleg három tucat négylábú dolgozik, az ebek évente több száz millió forint értékű különféle illegális árut szagolnak ki. (magyaridok.hu, Jakubász Tamás)

Kapcsolódó cikkeink