Márton-napi rendezvény a Vajdahunyadvárban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 04. 11:20

A budapesti Vajdahunyadvár ad otthont péntektől vasárnapig a második Márton-napi hungarikumünnepnek, amelyen libából készült ételekkel, libasimogatóval és népzenével is várják a látogatókat. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombaton többek között toronylátogatásra, vártörténeti sétára és borászati tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket.

vajdahunyad

A háromnapos hagyományőrző fesztiválon a látogatók többek között libalevest, libakását, libakocsonyát és füstölt libamellet kóstolhatnak, emellett libasimogató, élő népzene és kézműves vásár is színesíti a programokat – mondta el Necz István főszervező a hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Az ingyenes rendezvényen a kézműves libatermékek és tradicionális ételek mellett a Borudvarban, a Pálinkateraszon és a Sörkertben a magyar termelői italok is bemutatkoznak. A Kultúra Főutcájának elnevezett területen színitársulatok előadásai, könyvkiadók és kézművesek, a bolhapiacon régiségek várják az érdeklődőket. A gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, többek között színes lampionokat készíthetnek.

A rendezvény ideje alatt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum saját Márton-napi programmal várja az érdeklődőket. Kovács Adrienn, a múzeum kommunikációs munkatársa elmondta: szombaton többek között vártörténeti sétával, gyűjtemény- és toronylátogatással, borászati tárlatvezetéssel, hagyományőrző játszó- és táncházzal, gyermekelőadásokkal, kézműves műhellyel, herendi festőkuckóval, libatollfosztóval, libasimogatóval és Márton-napi totóval készülnek Szent Márton napjára és az újbor ünnepére.

Ezen a napon megnyitják a látogatók előtt a Hunyad-pince borászati gyűjteményét és az Apostolok tornyának kapuját, emellett a programkínálatot A pásztorok világa című új időszaki kiállításhoz kapcsolódva szakmai tárlatvezetés is gazdagítja.

Az idei mulatságon a Múzeumok Őszi Fesztiválja programelemei is helyet kapnak: a gyerekek bekapcsolódhatnak A nagy rajzolás alkotóműhelyébe, ahol megmutathatják, mi jut eszükbe a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Vajdahunyadvár tornyos épületéről. Az egész napos mulatságot töklámpások esti, dalos felvonulása zárja. A múzeum programjai belépőjeggyel látogathatók. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink