Mars: zöldül a csongrád-bokrosi üzem

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 08. 00:00

Évente több mint 120 ezer köbméter földgázt és mintegy 80 megawattóra villamos energiát takarítanak meg annak a fejlesztésnek köszönhetően, amely a közelmúltban fejeződött be a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. csongrád-bokrosi üzemében.

A kb. 800 embert foglalkoztató gyáregység fűtését és a higiénés célokat szolgáló meleg vizet geotermikus energia segítségével állítják elő. A több száz méteres mélységű kútból nyert termálvíz 87 százalékban fedezi a hőigényt, s ezzel évente 82.600 köbméter – 30 családi ház éves fölhasználásának megfelelő – földgáz elégetését lehet elkerülni.
Az üzemben működő gőzkazánok korszerűsítésével, hatékonyságuk növelésével évente 40 ezer köbméter földgázt takarítanak meg, ami 76 tonna szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. A földgáz mellett a villamosenergia-felhasználást is csökkentették: korszerűsítették a ventilátorokat, és a hagyományos fénycsöveket is lecserélték, ezzel évente 17 háztartás fogyasztásának megfelelő áramot spórolnak meg.
Az elmúlt hónapokban elvégzett fejlesztések mindösszesen 30 millió forintba kerültek.
 A Magyarországon a rendszerváltás óta jelenlévő Mars jelenleg két vállalatot működtet, amelyek együttes bruttó árbevétele 2009-ben megközelítette a 60 milliárd forintot. A Mars Magyarország Értékesítő Bt. az édesség- és élelmiszeripari kereskedelemben tevékenykedik. A Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. pedig az állateledel szegmensben működik 1993 óta – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink