Márkaösszefogás – verseny helyett szövetség

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2020. 12. 07. 11:04

Húsz, hasonló értékeket valló márka fogott össze az USA-ban, hogy a világjárványban közös kiutat találjanak. A legértékesebb 10-15 ezer vásárlójuknak küldték ki közös katalógusukat, hogy az ünnepi bevásárlásban egymás termékeire irányítsák a figyelmet. Hiszik, hogy a környezetvédelmi küldetés az a közös nevező, amely a vásárlóikat is összekötheti.

Mission Brand Alliance alapító

A Mission Brand Alliance alapítói a United by Blue tulajdonosai, Mike Cangi és Brian Linton

A pandémiás egészségügyi válság szülte a Mission Brand Alliance (Küldetéstudatos márkák szövetsége) létrejöttét. A Retail Dive beszámolója szerint hasonló értékek mentén szerveződött, akár ugyanabban az iparágban működő, így versenytárs, kisebb márkák összefogtak és közös fellépésükkel egymáshoz terelik legértékesebb vásárlóikat. Többségük a divatiparban tevékenykedik, de a kör egyre bővül, már van kézműves kávémárka és tusfürdő márka is közöttük.


Mission Brand Alliance kávé márka

Értékközösség

A Mission Brand Alliance (Küldetéstudatos márkák szövetsége) szerveződés alapja a közös értékrend. Ugyanaz a cél vezérli őket, üzleti tevékenységükön keresztül is jobbá szeretnék tenni a világot, ezért csatlakozási feltétel a hasonló küldetéstudat: aktív környezetvédelem, fair trade, fair labor gyakorlat, műanyag mentes opciók, műanyag újrafelhasználás támogatása, felelős gyártás, fenntartható alapanyagok és szállítás, olyan civil szervezetekben való részvétel és ezek támogatása, mint az 1% for the Planet (1% a Bolygónknak), Climate Neutral Certified  (Tanúsított klímasemlegesség), The Conservation Alliance (Természetvédelmi Szövetség).

Az ötlet az alapító outdoor márka, a United by Blue tulajdonosaitól, Mike Cangitól és Brian Lintontól  származik. Még az első hullámban rájöttek, hogy a hozzájuk hasonló méretű kis márkák mennyire megszenvedik a járvány és a lezárások következményeit. Azt gondolták, hogy egy áprilisi értékesítési akcióval közösen növelhetnék az értékesítést, egymás felé terelve a forgalmat. „I Stand With Small” (A kicsikkel vagyok) elnevezéssel sikeres marketing összefogást szerveztek és a legnagyobb szükség idején valós forgalomnövekedést értek el. A vásárlóknak is előnyös volt ez az összefogás, hiszen értékrendjüknek megfelelő új márkákat ismerhettek meg, a már szeretett márkájuk ajánlásával.

Tegyük jobbá a világot, együtt

Mission Brand Alliance küldetés

Az eredmények alapján stratégiai összefogást kezdeményezett a United by Blue és júliusra létrejött a Mission Brand Allience (Küldetéstudatos márkák szövetsége). Közös honlapot is létrehoztak „Make the world better, together” (Tegyük jobbá a világot, együtt) szlogennel. Hitvallásuk a versengés helyetti együttműködés, küldetésük a környezeti és társadalmi igazságosságért való harc. A fogyasztók a vásárlási döntéseikkel szavaznak az ügy mellett, amennyiben tőlük szerzik be szükségleteiket. A honlap nem piactér, csak bemutatja a résztvevő márkákat és azok saját weboldalaira vezeti az érdeklődőket. Digitalizálva áttekinthető az a katalógus, amit fizikailag, FSC papírra nyomtatva, kiküldtek minden márka legértékesebb 10-15 000 törzsvevőjének.

Hitelesség és történetmondás

A december első hetében megkezdett digitális kampánytól és a katalógus postai kiküldésétől több millió érdeklődőt és új vásárlót várnak a Szövetség tagjai. Mivel minden brandnél fontos a történet és az üzenet, fejenként 2 oldalban jelenhettek meg. A storytelling (történetmesélés) mindnél fontos elem, hiszen az óceánok védelme, a nemzeti parkok támogatása, a közösségek bevonása vagy éppen az etikus kávétermelés támogatása, mind megérdemli a figyelmet. Kiemelkedik a Patagonia ruházati márka, akitől az alapítók szerint sokat tanulhat a Szövetség.

Mission Brand Alliance - Patagonia

A márka Patagonia’s Worn Wear használt ruhák visszavásárlása kezdeményezésével szerepel a katalógusban, amellyel a ruházati cikkek továbbélését biztosítja. Egy közös duplaoldalra pedig minden márka legkedveltebb termékeit gyűjtötték össze, ajándék ötletnek ajánlva az idei ünnepekre.

A Mission Brand Alliance (Küldetéstudatos márkák szövetsége) célja a növekedés, beleértve a tagok forgalmát, a hasonló szemléletű márkák és vásárlók toborzását, az iparági szélesítést, ugyanakkor az értékrend fenntartását is.

Kapcsolódó cikkeink