Márkaépítés gőzerővel a hűtött szeletes édességek között

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

Kevés az igazi újdonság a hűtött szeletes édességek két nagy kategóriájában, a tejszeletek és a Túró Rudik között: a forgalmazók egyelőre inkább a márkakommunikációra koncentrálnak. A tejdesszerteknél már akadnak izgalmas innovációk, ebben a prémium kategóriában azonban a vásárlóerő általános gyengélkedése akadályozza a fejlődést. A termékkör mindemellett jó perspektívákat rejt, hiszen a gyerekek édesség utáni vágyát úgy elégíti ki, hogy nincs egészségtelen imázsa.A Túró Rudik között legismertebb márka a Pöttyös. Sőt, a Braun & Partners és a GfK Hungária friss, 2010. tavaszi kutatása szerint országosan is a legerősebb. Az elmúlt években az innováció lett a márka mozgatórugója, olyan újdonságokkal lepték meg a fogyasztóikat, mint a Túró Bonbon, a Pont2 – amelynek legújabb, e nyári variánsa a narancsos Szamos marcipánnal ízesített Pöttyös Pont2 –, a 10Pontos, és a 2010 áprilisában bevezetett GURU. A márka ezekkel sikeresen megvetette lábát az ígéretesen fejlődő hűtött tejdesszertek között is.

Új Túró Rudi-márka a piacon

A Pöttyös azonban hamarosan erős hazai riválist kaphat, hiszen 2010 januárjában a Danone marcali, Túró Rudit gyártó üzeme a SOLE-MIZO tulajdonába került.
Az eltelt hónapok a gyártás Szegedről Marcaliba költöztetésének, illetve az új receptúra szerint gyártásra kerülő Túró Rudik fejlesztésének jegyében zajlottak. A marcali gyártás technológiaminőségi előrelépést fog jelenteni.
– Az új termékfejlesztések folyományaként augusztus közepén kezdtük el forgalmazni a Mizo Túró Rudi natúr és epres 30 grammos termékünket, amelyet hamarosan követni fog a natúr Túró Rudi multipack (5×30 g-os) változata is, szeptemberben pedig egy újabb kiszereléssel bővül a Túró Rudi termékcsalád – tudunk meg friss információkat Hajmási Viktóriától, a SOLE-MIZO Zrt. Product Group Managerétől.
– A Túró Rudi termékcsalád minden egyes tagja tejzsír alapú, minőségi, valódi túróból készült finomság. A fejlesztések természetesen az ősz folyamán folytatódnak, és újabb ízeket, kiszereléseket tervezünk a piacra dobni.

Az új termékek a cég portfóliójában kiemelt szerepet töltenek be, így az ősz folyamán marketingtámogatást is kapnak. Ez magában foglal tv-kampányt, online és sajtómegjelenést egyaránt. Számos bolti támogatásfajtát és eladáshelyi ösztönző eszközt is bevetnek: kóstoltatást, kereskedői promóciót, POS-eszközöket, másodlagos kihelyezést, mintaszórást.
Emellett a Sole márka alatt is megjelennek újdonságokkal.
– A Disney céggel való együttműködés keretében dobtuk piacra a Sole Toy Story tejdesszertet, 25 grammos natúr változatban – tájékoztat Hajmási Viktória. – Az étbevonós variáns a belföldi hagyományos ízlésvilágnak felel meg, míg a tejbevonós Sole Toy Story 2×15 g-os tejdesszertet exportpiacokon (elsősorban Romániában) forgalmazzuk. A termékek összetétele szigorú tápérték-előírásoknak felel meg, amelyek biztosítják, hogy a gyerekek egészségesebb élelmiszereket fogyasszanak, ha Disney-terméket vásárolnak. A Sole Mizo Románia továbbá a Sole XXL tejdesszert 51 g-os terméket is kínálja a dairy snack piacon.

Ebben szebben, kellemesebben

A tejszelet-kategória, amelynek vezető márkája a Ferrero Kinder családja, piackutatási adatok szerint mennyiségben 10, értékben 8 százalékkal csökkent az első félévben, a tavalyi hasonló periódushoz képest. Piaci vélemények szerint ezen a területen egyelőre nincs igazán átütő újdonság, amely lendületet adhatna az eladásoknak. Ráadásul fő célcsoportját a társadalomban egyre szűkülő arányú gyerekek alkotják.
– Ez prémium kategória, tehát igazi növekedéséhez a vásárlóerő fejlődése szükséges, de a kategória jövőjét tekintve optimista vagyok – jelzi Strasser-Kátai Bernadett, a Montice tejszeleteket forgalmazó MONA Hungary ügyvezető igazgatója, tulajdonosa. – Minden bizonnyal bővülni fog a márkatermékek köre, hiszen az egészséges nassolnivalók piacai jól illeszkednek a jelen trendjeibe. A kereskedelmi márkák is előbb-utóbb nagyobb szerephez juthatnak itt – hiszen ma már ők sem feltétlenül az olcsóságra törekednek.

Mind a Rudikra, mind a tejszeletekre igaz, hogy egyelőre a natúr változatok viszik a prímet. Az ízesítetteket kipróbálják, de a fogyasztók nagy többsége visszatér a megszokott natúr ízekhez. Éppen ezért a MONA is kivár a Montice tejszeletek ízpalettájának szélesítésével, egyelőre alternatívaként csupán a kókuszos és a mézes változatot kínálja.

A cég abban látja a továbblépés lehetőségét, hogy új formát és új designt vezet be a piacra. Miután a hűtött szeletes termékek kategóriája polci kihelyezésében is különbözik a kategória más termékeitől, ebben is egyediségre törekednek. Új kínálókartonjaik a folyamatos termékfejlesztés eredményei. Jelenleg állnak át a kiskereskedelemben az eddig megszokott 48 darabos kínálókartonról a szebb, a kereskedők számára is könnyebben kezelhető 24 darabos kínálókartonra.
–A fejlesztés során nemcsak a külcsínre, de a belbecsre is fokozottan figyelünk, ennek eredményeként a Montice szeletek élvezeti értékét a megnövelt krém- és kókusztartalom is fokozza – teszi hozzá az ügyvezető igazgató. – 2010 a Montice márka számára további megújulást is hozott: megszokott zöld Montice logónkat egy dinamikus, fejlődést mutató, tetszetős, új Montice logó váltotta fel. A Montice szeletek is hamarosan ezekben az új ruhákban kerülnek a polcokra, az új, 24 darabos kínálókartonban.

A MONA Hungary Montice szeleteivel évek óta támogatja a Budapesti Állatkertet: Cloé fóka „nevelőszülői” feladatait látja el. A támogatás stratégiai fontosságú, Cloé fóka az egészséget, a gyermekekhez való kötődést (hiszen ő maga is növendék fóka), a társadalmi elkötelezettséget jelenti a vállalat és a Montice brand számára.
Maguk a mézes, kakaós és kókuszos Montice szeletek is a MONA Hungary hitvallásának megfelelően az egészséges táplálkozást segítik elő, hiszen édességet, csemegét kínálnak a kicsik és felnőttek számára, tartósítószer és mesterséges színezék hozzáadása nélkül.

Emellett a cég a nagy sikerrel, évek óta működő Zoo tábor fő támogatója.
– Természetesen a kereskedelmi egységekben történő kóstoltatás is fontos promóciós eszköz, ha úgy tetszik, ennek egy kiterjesztett, módosított változata a Zoo tábor támogatása – mondja Strasser-Kátai Bernadett. – Hiszen itt a gyermekek a Montice szeletekkel személyesen találkoznak, többszöri, megismételt élvezeti értéket átélve. Sok egyéb promóciós eseményen találkoztunk a tábor után is ezekkel a gyermekekkel, akik boldogan mesélték a standunknál a szüleiknek, hogy ők bizony a táborban már megismerhették a termékeket, s nagyon szeretik. Igaz, hogy ezek a terméktalálkozások nem az eladáshelyhez kötöttek, azonban hatásuk sokkal hosszabb, mint egy egyszeri bolti kóstoltatásé.

Kapcsolódó cikkeink