Már 10 hónapja drágulnak a nemzetközi élelmiszerárak
Kilenc hónap drágulás után márciusban összesítve tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak, főleg a növényi olajoké és a tejtermékeké, jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
A FAO élelmiszerárindex, ami a nemzetközileg legfontosabb élelmiszerek havi árváltozását követi, 2,1%-kal emelkedett február óta és ezzel elérte a 2014 júniusa óta mért legmagasabb szintet.
Jobban ránézve az indexre, termékcsoportonként eltérő mozgást láthatunk. A márciusi növekedés a növényi olajok számlájára írható, melyek 8%-os havi drágulásukkal közel 10 éves rekordot döntöttek. A szójaolaj ára meredeken emelkedett, részben a biodízel szektor feléledő kereslete miatt.
A vaj drágulásával szintén nőtt a tejtermékek ára nemzetközi szinten (+3,9%-kal), a szűkös európai kínálat és erősebb kereslet miatt. A tejpor ára szintén emelkedett az ázsiai (főként kínai) importigény miatt, amit nem tudott kielégíteni a csökkent termelés a Csendes-óceán térségében és a szűkös európai és észak-amerikai konténerkapacitások.
A FAO a húsra vonatkozó árindexe szintén emelkedett – februárhoz képest 2,3%-kal, a kínai import és az európai húsvéti szezon keresletbővülése által hajtva, leginkább a baromfi- és sertéshús esetében. A marhahús ára stabil, a juh olcsóbb lett, miután a száraz időjárás miatt az új-zélandi gazdák állataik eladására kényszerültek.
Ezzel szemben a FAO által megfigyelt gabonafélék átlagosan 1,8%-kal lettek olcsóbbak, ám ez még így is 26,5%-kal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. A búza ára csökkent a legtöbbet, amiből mind a tartalékok, mind az idei termelési kilátások bizakodásra adnak okot. A kukorica és rizs ára szintén csökkent, a ciroké eközben nőtt.
A cukor árindexe 4%-kal zsugorodott múlt hónapban a bőséges indiai export hírére, de még ezzel is harmadával teljesíti túl a tavaly márciusi értéket.
Jó terméskilátások 2021-re
A FAO szakértői szerint idén újra bővül a világ gabonakibocsátása, immár a harmadik egymást követő éve, és a vártnál kedvezőbb időjárás miatt az előzetes termelési becsléseket is emelték számos országban. A globális búzatermelés 1,4%-os emelkedés után eléri a 285 millió tonnát, amivel új csúcsot dönthet 2021-ben köszönhetően az európai és indiai termelés helyreállásának.
Átlag fölötti mennyiséget várnak a kukoricánál is, miután Brazíliában és Dél-Afrikában is rekordtermés lehet – olvasható a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés-ben.
A takarmányipar feléledésével az idei szezonban 2,4%-kal is nőhet a felhasználás, elérve a 2 777 millió tonnát. A gabonatartalékok ezzel együtt 1,7%-kal 808 millió tonnára esnek vissza az év végéig.
A FAO mintegy 6%-kal bővülő gabonakereskedelemre számít a jelenlegi szezonban, ami így 466 millió tonnára duzzadhat, a szemestermények és a rizs keresletélénkülésétől fűtve.
Kapcsolódó cikkeink
A FAO szakértői segítenek megérteni a bélflóra működését – a táplálkozástól a környezeti hatásokig
Még ma is sokat idézzük a híres francia gasztronómus, Brillat-Savarin…
Tovább olvasom >FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért
A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára…
Tovább olvasom >FAO: tizedik hónapja emelkedtek az élelmiszerárak márciusban
Az idén márciusban 2014 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek…
Tovább olvasom >További cikkeink
AM: a sertéságazat fontos stratégiai terület
A sertéságazat fontos stratégiai terület, ezért jövőbeli cél az ágazat…
Tovább olvasom >10 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás kezdődik Kiskunfélegyházán
Állami támogatással 10 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás kezdődik Kiskunfélegyházán –…
Tovább olvasom >Egy tanulmány szerint Magyarországnak 269 millió eurót hozhat a precíziós mezőgazdaság
A mezőgazdaságra jelentős mértékben támaszkodó országokban beruházásarányosan kiemelkedően nagy hozzáadott…
Tovább olvasom >