Májusban is folytatódott a cseh kiskereskedelmi forgalom növekedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 09. 11:05

Májusban is folytatódott a cseh kiskereskedelmi forgalom növekedése, a statisztikai mutató éves szinten 5,4 százalékos emelkedést jelzett az áprilisi 6 százalék után – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában.

Praga

A kiskereskedelmi forgalom gyakorlatilag az üzlet minden szegmensében növekszik. A leggyorsabban – 23,1 százalékkal – az internetes üzletek forgalma bővült májusban. Áprilisban ez a mutató 19 százalék volt.

A gépjárművek eladását és a szervizek forgalmát – ami folyamatosan és gyorsan emelkedik – januártól már nem számítják be a kiskereskedelmi forgalomba, ez az ágazat májusban 14 százalékkal nőtt az áprilisi 7,1 százalék után.

Az üzemanyagok eladása májusban éves szinten 8,3 százalékkal, az iparcikkek forgalma pedig 7 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszer termékek forgalma 2,4 százalékkal bővült.

A gazdasági helyzet javulásának bizonyítéka, hogy folyamatosan emelkednek a kultúrára, a sportra és az üdülésre fordított kiadások. Májusban éves szinten ez a szegmens 10,3 százalékkal bővült, a háztartási cikkek forgalma pedig 7 százalékkal emelkedett.

A számítógépek és távközlési eszközök forgalma májusban 4,7 százalékkal, az egészségügyi és kozmetikai cikkeké pedig 2,4 százalékkal bővült. A ruházat és a lábbelik forgalma 2,1 százalékkal nőtt éves szinten Csehországban. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink