Magyarországon legalacsonyabb a fogyasztói bizalmi index – 56 vizsgált ország között

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 04. 18:57

Magyarországon 37 pont a fogyasztói bizalmi index, a Nielsen piackutató vállalat 56 országban, szeptember folyamán végzett felmérése szerint. Ez a világon a legalacsonyabb mutató a közvetlenül előttünk helyet foglaló Portugália, Románia, Dél-Korea, Horvátország és Görögország mögött.

A magyar mutató most 6 százalékponttal alacsonyabb, mint a második negyedévben. Az előző, májusi felmérésnél 43 ponttal megelőztük Portugáliát és az akkor sereghajtó Görögországot.

Az indexet a fogyasztók személyes pénzügyi, országukban a munkahelyi kilátásokra vonatkozó véleménye, valamint a jelen helyzet vásárlás szempontjából kedvező voltának megítélése alapján számítják. Matematikailag 0-200 pont közé eshet az index. Ahol 100 fölé kerül, ott optimista a fogyasztói közhangulat, míg 100 alatt inkább pesszimista.

Magyarországon az index három összetevője közül legkedvezőbb a helyzet az anyagiaknál: A megkérdezett magyarok 13 százaléka számít arra, hogy személyes pénzügyi helyzete a következő tizenkét hónap során, ha nem is kiváló, de jó lesz. „Nem olyan jó”, vélekedett 39, illetve „rossz”, mondta 44 százalék. További 4 százalék nem tudta eldönteni.

Hazánkban a munkahelyi kilátásokat, szintén az előttünk álló tizenkét hónap során a válaszadók 1 százaléka látja kitűnőnek, további 5 pedig jónak. Nem olyan jó 29, míg rossz 63 százalék szerint. „Nem tudom” – mondta 2 százalék.

„Tekintettel az árakra és az ön személyes pénzügyi helyzetére, a mostani időszak megfelel arra, hogy megvásárolja, amit szeretne és amire szüksége van?” A kérdésre a magyar megkérdezettek közül senki sem válaszolta, hogy kitűnően alkalmas a jelenlegi időszak, 8 százalék szerint pedig jó. Viszont 38 százalék úgy látja, hogy nem olyan jó, 52 pedig úgy, hogy rossz. További 2 százalék nem tudta eldönteni.

– Összességében a vizsgált 56 ország közül 30-ban csökkent a fogyasztói bizalmi index a második negyedévhez viszonyítva. A globális index harmadik negyedévi, 88 pontos átlaga 1 százalékponttal kisebb, mint a második negyedévi mutató – jelentette ki a felmérés eredményeivel kapcsolatban Dr. Venkatesh Bala, a Nielsen holdinghoz tartozó The Cambridge csoport vezető gazdasági szakértője. – Világszerte recessziós gondolkozásmód terjed a fogyasztók körében, és többségük úgy véli, hogy országa jelenleg gazdasági válságban van. Arányuk 4 százalékponttal magasabb, mint a második, és 7-tel több, mint az első negyedévben. Ennek következtében a létfenntartáson felüli dolgok megvásárlását továbbra is korlátozzák, ami várhatóan jövőre is folytatódik.

A legoptimistább országok között továbbra is dominál Ázsia és Óceánia. A térségből hét ország is beletartozik a legmagasabb fogyasztói bizalmi indexet elért tízbe. A legnagyobb, 121-es pontszámmal India a listavezető, Szaúd-Arábia (120), Indonézia (114), Fülöp-szigetek és Brazília (112-112), továbbá Thaiföld (109) előtt.

Az európai országok közül Norvégiában legmagasabb a fogyasztói bizalmi index (101). Utána következnek Svájc (99), Ausztria (96), Svédország, Hollandia (90-90) és Oroszország (89), majd a többiek.

– A leginkább borúlátó országok közé viszonylag sok európai tartozik. A hitelválság fenyegetése és a pénzpiacok hektikus ingadozása csökkenti a fogyasztók bizalmát. Emiatt az index jó néhány országban az európai 74-es átlag alatt maradt – kommentálja a trendeket Dr. Bala. – Egyes országokban a mutató kétszámjegyű ütemben esett vissza, egyik negyedévről a másikra. Ez a legnagyobb mértékű Franciaországban, ahol a szeptemberi, 56 pontos index 13-mal kisebb, mint májusban.

Táblázat. Fogyasztói bizalmi index a felmérés kezdete óta globálisan átlagosan és Magyarországon. Q1, Q2, Q3, Q4 az adott év negyedévének sorszámát jelenti.

Kapcsolódó cikkeink