Magyarországon is számíthatunk a műhúsok térnyerésére
A klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint az orosz-ukrán fegyveres konfliktus nyomán fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága. A felsorolt tényezők, valamint a fogyasztási szokások és igények változásai még a fejlett országokban is felerősítették az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat és félelmeket. Az OTP Agrár szakértői az origo.hu cikkében azt tekintették át, hogy mi várható a jövőben a világ és Magyarország élelmiszergazdaságában.

Kevesebb húst fogunk enni
Abban egyetértenek a kutatók, hogy a szegénységben élők számának csökkenésével A FEJLŐDŐ PIACOKON FŐKÉNT AZ ÁLLATI TERMÉKEK IRÁNTI KERESLET NÖVEKEDÉSE, A FEJLETTEKEN PEDIG A MINŐSÉG IRÁNTI IGÉNY ERŐSÖDÉSE LESZ A MEGHATÁROZÓ AZ ÉLELMISZERGAZDASÁGBAN.Az utóbbiaknál egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életmód, valamint a fenntarthatóság, ezzel összefüggésben a vásárlói tudatosság. Az OTP Agrár szakértői ezért úgy látják, hogy a következő évtized egyik meghatározó tendenciája az élelmiszerpiacon az egyre nagyobb hozzáadott értékű, magasan feldolgozott termékek piaci súlyának növekedése lesz a tömegtermelésben.
A közvélekedés szerint az állattenyésztés bánik a leginkább pazarlóan a természeti erőforrásokkal, ezért a fejlett országokban a marha- és sertéshúst, valamint egyes tejtermékeket lassan, de fokozatosan visszaszoríthatják a helyettesítésükre szolgáló, laboratóriumokban készülő élelmiszerek. BÁR AZ ELKÖVETKEZŐ ÉVTIZEDBEN NEM REÁLIS MAGYARORSZÁGON A MŰHÚSOK NAGYOBB ARÁNYÚ TÉRNYERÉSE a világban zajló folyamatok hazánkban is éreztetik hatásukat és az átrendeződésnek egyaránt lesznek győztesei és vesztesei.
Kapcsolódó cikkeink
Bizonytalan jövőkép a húsiparban – drágulás, csökkenő fogyasztás és új kihívások
A húsipar szereplői nehéz időszakon vannak túl, és a kilátások…
Tovább olvasom >A csirkemell a kedvenc – újra emelkedik a húsfogyasztás Magyarországon
A hazai vásárlók továbbra is a baromfihúst részesítik előnyben –…
Tovább olvasom >A természetvédők szövetsége a génmódosított műhús betiltását sürgeti
A kormány által a laboratóriumi műhús tilalmáról szóló, az elmúlt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Még mindig lehet spórolni, de nem minden árrésstopos terméken
Bár a magyarországi árrésstopok hatása kezd érezhetővé válni a hazai…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Alkoholmentes korszakváltás: kihívások és lehetőségek a söripar globális porondján
Geopolitikai akadályokkal és új fogyasztói trendekkel néz szembe az európai…
Tovább olvasom >