Magyarország Tortája elődöntő

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 06. 08. 15:24

Az ipartestület 16. alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről.

MCI logo

Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca kiállításon. Minden nevezett torta vitrinekben ki volt állítva, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt, melyet Pataki Ádám cukrászmester moderált. Menyhárt Attila élménybeszámolója (World Chocolate Masters) színesítette a zsűrizés szünetét.

Mind a vitrinek körül, mind a nézőtéren folyamatos volt a „teltház”, nagy érdeklődés kísérte a zsűrizést.

A zsűri tagjai voltak: Balogh Nóra – Sakura Cukrászda, Nagymaros; Szentandrási-Szabó Emese – Suhajda Cukrászda, Budaörs; Andrész Zoltán – Andrész Cukrászdák, Biatorbágy; Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest; Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső; Kiss Zoltán – Családi Kiss Cukrászda, Lajosmizse; Szücs Áprád – a Table! Cukrászda és OJO Ice képviseletében.

Idén a mák, a meggy, a gesztenye, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték. Olyan izgalmas alapanyagokhoz is nyúltak, mint az édesburgonya és a libamáj, de burgonyamousse is volt két tortában is. A fűszerek sem hiányoztak: kardamom, őrölt édes paprika, kurkuma, rozmaring, kapor, szecsuáni bors és a rózsabors, a tonkabab is több tortában is megjelent.

Közönség előtt bírált és értékelt a zsűri

Az idei döntősök a következők voltak (készítőiktől kértük, pár szóban beszéljenek tortáikról):

• Huncut szilva herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
A torta alapja egy mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, bolondítva az egri borvidék kiváló vörösborával.

• Évszakok – Szívós Zita – Major Cukrászda, Budapest
A gesztenye mousse és felvert formában jelenik meg a tortában, melyet egy enyhén savas gyümölcs, a meggy egészít ki. Hazánk az egyik legnagyobb meggytermő országnak számít. A kedvelt gyümölcsből párlatot, gyümölcsbort és likőrt is készítenek. Ez utóbbit én is felhasználtam a tortában.

• Hegyaljai mámor – Halász Zsuzsa – Kishalász Cukrászda, Szerencs
A „Hegyaljai mámor” torta nevét a Tokaj-Hegyalja térsége ihlette. Ebben a régióban főként szőlőt termesztenek, és számos bodzaültetvény is megtalálható. Mindkét fő összetevője (a szőlő és a bodza) őshonos magyar növény, ezek mellett szerepet kap még szintén a Tokaj-Hegyaljára jellemző sárgamuskotály bor is. A borhoz és szőlőhöz ízben harmonizáló citrusos sajt mousse párosul.

• Kék kötény kincse – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
A városunk egykori őstermelőinek, gyümölcstermesztőinek sajátságos munkaruhája volt a kék kötény, ez annyira jellegzetes volt, hogy a későbbiekben már ragadványnévként is elhíresült. A kötény célja a védelmen kívül az volt, hogy visszahajtva ebbe szedték az érett gyümölcsöket a fáról a falusiak. A régi édes emlékeket párosítottam a mai modern technikákkal.

• Karmelita – Gyuris László – A Cappella Cukrászda, Szeged
A cukrászat Szent Grálja, a karamell koncepció evolúciója azzal az óvatos szeretettel, rafinált párosítással megközelítve, ami korunk cukrászatának elengedhetetlen jellemzője.

A kiállítás látogatói egyelőre csak vitrinben ismerkedhettek a nevezett tortákkal

A verseny második fordulójában a zsűritagok javaslatokat tehetnek a torták további tökéletesítésére. //

Kapcsolódó cikkeink