Magyarország Tortája 2022. – megvannak a döntősök

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 03. 24. 14:45

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen, egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Az ipartestület új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon.

Minden nevezett torta vitrinekben lett kiállítva, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt, melyet Pataki Ádám cukrászmester moderált.

A mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

Az idei döntős torták a következők lettek:
–           Huncut szilva herceg – Karikó Orsolya (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)
–           Évszakok – Szívós Zita (Major Cukrászda, Budapest)
–           Hegyaljai mámor – Halász Zsuzsa (Kishalász Cukrászda, Szerencs)
–           Kék kötény kincse – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
–           Karmelita – Gyuris László (A Cappella Cukrászda, Szeged)

A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre április 10-ig várják a cukrászok jelentkezését. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.
Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

Kapcsolódó cikkeink