Magyarország Közép-Európa sereghajtója

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 28. 00:01

2010-ben Magyarországon lesz a legalacsonyabb növekedés és a legmagasabb infláció a közép-európai régióban Csehországhoz és Lengyelországhoz képest – vélik a Calyon elemzői legújabb előrejelzésük szerint.

A három közép-európai ország gazdasági helyzete javulni fog 2010-ben, de az egyes országok teljesítménye eléggé eltérő lesz. Míg Lengyelország 2 százalék körül növekedhet, a cseh gazdaság körülbelül 1 százalékkal, a magyar gazdaság pedig még jövőre is visszaesést fog elszenvedni, még ha jóval kisebb mértékűt is (-0,5 százalék), mint az idén. Az országok teljesítménye erősen függ a húzó európai országok kilábalásától az exportkeresleten keresztül. A globális kilábalás szerény üteműnek várható, még ha egyelőre úgy is néz ki, hogy a visszaesés veszélye elmúlt.
Egy másik kockázat a régió országai számára devizájuk túlzott felértékelődése, mely főleg olyan nyitott országok versenyképességére jelenthet veszélyt, mint Csehország és Magyarország. A Calyon elemzői úgy vélik, különösen fontos ezen országok számára a német gazdaság helyzete. Mind a három ország számára kulcsfontosságú lesz jövőre az euróbevezetés felé haladó út. A Calyon szerint, ha elül a válság és a gazdasági visszaesésnek vége, az ERM-II tagság lehet az, amelynek során mégis felértékelődnek a nemzeti fizetőeszközök, így valamivel később, nem 2010-ben – közli az Index.

Kapcsolódó cikkeink