Magyarország képviselője is ültetett egy fát a Biológiai Sokféleség Egyezmény világkonferenciáján

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 18. 09:43

Magyarország képviseletében Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára ültetett el egy fát Hyderabadban, Indiában, ahol a világ több mint 170 országának részvételével zajlik a Biológiai Sokféleség Egyezmény döntéshozó szervének csúcstalálkozója. Közlemény.

Fotó: VM Sajtóiroda

A fa ültetésével – a többi résztvevő országhoz hasonlóan – hazánk is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely az élővilág megőrzésére, és a nemzetközi összefogás fontosságára hívja fel a figyelmet. A fa ültetése kapcsán a helyettes államtitkár asszony hangsúlyozta, hogy a biológiai sokféleség megőrzése csak akkor lehet sikeres, ha abban a Föld valamennyi országa bekapcsolódik és regionális vagy helyi szinten konkrét akciókkal, intézkedésekkel segíti az egyezmény céljainak megvalósítását.

Indiában október 8-19. között rendezik, a biológiai sokféleség megőrzését célzó világkonferenciát melyen Magyarország is részt vesz. Október 17-19. között a tárgyalásokba a résztvevő országok miniszterei, magas szintű vezetői is bekapcsolódnak.

A konferencia magas szintű szakaszának megnyitóján Dr. Manmohan Singh, India miniszterelnöke egy úgynevezett Biodiverzitás Komplexumot adott át. A komplexum célja, hogy felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség megőrzésének, beleértve a haszonállatok és az élelmezést szolgáló növényi genetikai erőforrások megőrzésének fontosságára. A tervek szerint a központ egy helyi őshonos haszonállat fajták megőrzését szolgáló génbanknak is helyet ad majd.

A frissen átadott létesítményben létrehoztak egy fafajokból álló gyűjteményt is, melyben valamennyi, egyezményhez csatlakozott ország kapott egy fát. A fákat a konferencián résztvevő magas szintű vezetők ültették el, ezzel is szimbolizálva a globális összefogás szerepét a biológiai sokféleség megőrzésében.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkeink