Magyar spárgatermesztés: új kihívások és lehetőségek a hazai piacon
A magyar gasztronómia egyik kincse, a spárga, csak mostanában kezdi felfedezni igazi potenciálját hazánkban, noha Európa egyik legnagyobb termelőjének számítunk. Bár Magyarország az Európai Unió hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztője, itthon még mindig kevés fogy belőle. A piaci adatok szerint nagyjából 2000 hektáron 3000 tonna spárgát termesztenek, melynek 80-90 százaléka exportra kerül, főként Németországba és Ausztriába.
A spárgaszezon jellemzően április végétől június elejéig tart, de az idei szokatlanul enyhe időjárás miatt várhatóan hetekkel előbb megjelenhet a magyar spárga a piacokon. Erről a várható szezonról és a termesztés aktuális helyzetéről Kocsis Mártont, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referensét kérdeztük.
A legnagyobb spárgaterületek Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben találhatók, ahol az utóbbi években egy kis fellendülés volt tapasztalható a terület növekedésében. Azonban a COVID-19 járvány hatására ez a növekedés visszafogottabbá vált, és visszaesett a terület nagysága.
A tavalyi sok csapadék és az idei meleg tél egyaránt kihívás elé állította a termelőket. Bár a meleg tél nem okozhat nagyobb problémát azoknak, akik időben védekeztek a kártevők ellen, az extrém korai szezonkezdettel már most számolni kell. A rügyek korai megjelenése miatt a fagyok jelentős károkat okozhatnak, ami kockázatot jelent a termelők számára.
Tavaly általában jó évnek számított a spárgatermesztés tekintetében, ám az idei szezon különlegessége miatt még bizonytalan a kilátás. A korai szezonkezdettel még a spanyol spárga is jelen lehet a piacon, ami befolyásolhatja a magyar termék árát.
Az idei szezonban az árakra még nehéz prognózist adni, mivel még nincs tavaszi spárga a piacon. Azonban érdemes figyelni a kosárközösségeket, ahol kedvezőbb áron juthatunk hozzá a termelőktől, és így támogathatjuk a hazai termelést.
Az új trendek között kiemelendő, hogy a háziasszonyok egyre inkább kedvelik a vékonyabb spárgát, amit nyersen, salátákban vagy fagyaszva is fogyaszthatnak. A kosárközösségek egyre népszerűbbek, és lehetőséget teremtenek a közvetlen vásárlásra a termelőktől.
A magyar spárgatermesztés tehát új kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe az idei szezonban, és a fogyasztók is egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a hazai termékek felé.
Kapcsolódó cikkeink
Sokszínű szezon: változó trendek az európai spárgapiacon
A 2024-es spárgaszezon is megerősítette, hogy Európa egyik legnépszerűbb tavaszi…
Tovább olvasom >Erősödött a spárga exportja 2024-ben
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az elmúlt évtizedben csökkent a…
Tovább olvasom >Megérkezett a spárga a Kifli.hu-ra – egyre többen keresik a szezonális, hazai zöldségeket
A Kifli.hu tavaszi kínálata újabb különlegességgel bővült: áprilistól június közepéig…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >