Magyar spárgatermesztés: új kihívások és lehetőségek a hazai piacon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 02. 11:32

A magyar gasztronómia egyik kincse, a spárga, csak mostanában kezdi felfedezni igazi potenciálját hazánkban, noha Európa egyik legnagyobb termelőjének számítunk. Bár Magyarország az Európai Unió hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztője, itthon még mindig kevés fogy belőle. A piaci adatok szerint nagyjából 2000 hektáron 3000 tonna spárgát termesztenek, melynek 80-90 százaléka exportra kerül, főként Németországba és Ausztriába.

A spárgaszezon jellemzően április végétől június elejéig tart, de az idei szokatlanul enyhe időjárás miatt várhatóan hetekkel előbb megjelenhet a magyar spárga a piacokon. Erről a várható szezonról és a termesztés aktuális helyzetéről Kocsis Mártont, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referensét kérdeztük.

A legnagyobb spárgaterületek Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben találhatók, ahol az utóbbi években egy kis fellendülés volt tapasztalható a terület növekedésében. Azonban a COVID-19 járvány hatására ez a növekedés visszafogottabbá vált, és visszaesett a terület nagysága.

A tavalyi sok csapadék és az idei meleg tél egyaránt kihívás elé állította a termelőket. Bár a meleg tél nem okozhat nagyobb problémát azoknak, akik időben védekeztek a kártevők ellen, az extrém korai szezonkezdettel már most számolni kell. A rügyek korai megjelenése miatt a fagyok jelentős károkat okozhatnak, ami kockázatot jelent a termelők számára.

Tavaly általában jó évnek számított a spárgatermesztés tekintetében, ám az idei szezon különlegessége miatt még bizonytalan a kilátás. A korai szezonkezdettel még a spanyol spárga is jelen lehet a piacon, ami befolyásolhatja a magyar termék árát.

Az idei szezonban az árakra még nehéz prognózist adni, mivel még nincs tavaszi spárga a piacon. Azonban érdemes figyelni a kosárközösségeket, ahol kedvezőbb áron juthatunk hozzá a termelőktől, és így támogathatjuk a hazai termelést.

Az új trendek között kiemelendő, hogy a háziasszonyok egyre inkább kedvelik a vékonyabb spárgát, amit nyersen, salátákban vagy fagyaszva is fogyaszthatnak. A kosárközösségek egyre népszerűbbek, és lehetőséget teremtenek a közvetlen vásárlásra a termelőktől.

A magyar spárgatermesztés tehát új kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe az idei szezonban, és a fogyasztók is egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a hazai termékek felé.

Kapcsolódó cikkeink