Magyar-francia tanácskozás: KAP és libamáj

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 03. 13:10

Egyebek mellett a töméses takarmányozással előállított kacsa-, és libamáj termékekről, valamint nemzetközi kereskedelmükről is szó volt szerdán a Magyar-Francia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Munkacsoport kilencedik, budapesti ülésén – tájékoztatta a szaktárca a tanácskozást követően csütörtökön az MTI-t.

A kormányzati hírportálon közzétett információ szerint a megbeszélésen a kacsa- és libamáj védelmére a franciák közös, uniós szintű fellépést kezdeményeztek.

A találkozón tárgyaltak még a 2013 utáni új Többéves Pénzügyi Keretterv és a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjének legfontosabb elemeiről. Egyetértettek abban, hogy a KAP költségvetését a 2014-2020 időszakban is meg kell őrizni a jelenlegi szinten.

Fontos, közös célként fogalmazták meg a bürokrácia csökkentését, a KAP egyszerűsítését. Egy véleményen voltak abban, hogy a közvetlen támogatások új rendszerének bevezetése 2014-ben nem történhet azonnali hatállyal, hanem megfelelő átmeneti időszakot kell hagyni az átállásra a tagállamoknak. Mivel mindkét ország érdekelt abban, hogy az EU élelmiszersegély-programja 2012-ben és 2013-ban is fennmaradjon. Ezért közös sikerként értékelik az ezt megerősítő döntést.

A franciák nagy hangsúlyt fektetnek a vidékfejlesztésre, ezért komoly érdeklődés övezte a magyar Nemzeti Vidékstratégia és az annak végrehajtását szolgáló Darányi Ignác Terv bemutatását. A francia vendégek elismeréssel fogadták a vidéki életminőség javítását megcélzó intézkedéseket.

A két ország együttműködésének egyik hagyományosan fontos területe az agrárképzés és felsőoktatás, valamint az agrárkutatás. A találkozón folytatódott a tapasztalatcsere a francia és a magyar irányító hatóságok, a vidéki hálózatok között folyó munkáról. Megállapították továbbá: a két ország álláspontja a legtöbb kérdésben hasonló – tartalmazza a tájékoztatás. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink