Magazin: Vacsorahungarikum!
Bő két évtizede már, hogy a magyar éttermekben is hódtani kezdtek a borok ihlette ételsorok. A bor és étel megfelelő párosítása a gasztronómia magasabb szintjén mára itthon is, mondhatni, triviális kérdéssé vált. Sőt: bár az erre építő borvacsorák még ma is rendkívül divatosak, a nálunk nagyobb borkultúrájú országokban tapasztalt trendekhez hasonlóan, a hazai vendéglátásban is sokat veszítettek promóciós értékükből. Hasonló következtetésekre jutott Jakabffy László, gasztronómiai szakértő is, akit a fenti tények továbblépésre késztettek egy addig még ismeretlen irányba.
Magyarországon a vendéglátás rendelkezésére áll egy a boréhoz talán nem hasonlítható, mégis rendkívül gazdag ízválasztékú ital, a pálinka. Adódott tehát az ötlet, keressenek párhuzamot az ételek a pálinkák ízei között. Jakabffy úr az általa tanácsadóként menedzselt éttermekben valósította meg e gyakorlatot, és fejlesztette fokozatosan az újnak nevezhető területtel kapcsolatos tudását. Persze az első lépések során a didaktikusabb párosításokat alkalmazták, például a valamikori Apetitoban Somlai Tamás konyhafőnök az Irsai Olivér szőlőpálinkához marinírozott szőlőraguval készült szőlőmagolajos zsendicét, a Vad Bodza pálinkhoz bodza glace-szal kísért kacsamellet és -májat készített.
A pálinkavacsorák a borvacsorákhoz hasonlóan zajlanak; az érintettek előzetesen többször lekóstolják az ételeket, a készítők pedig, vagy ha ők nincsenek jelen, az étterem képviselője, beszélnek a termékről a vendégeknek. Előfordul, hogy a részvevők hiányolják a borokat a menüsorból – a borokat is jól értő Jakabffy László szerint ez előzetes döntés függvénye; úgy véli, elvben lehet az ételek között bort is kínálni, de ő nem illeszti azt ilyenkor a kínálatba. Beszélgetésünk során azonban egy dologra mosolyogva hívta fel a figyelmet: amíg a borvacsorák során a hangulat inkább csak az este végén hág a tetőfokára, a pálinkával kínált ételsorok fogyasztásakor a vendéglátós hamarabb számíthat az alkohol bátorította bekiabálások és más hasonló reakciók megjelenésére. Erre a legjobb megoldás, hogy a fogásokhoz maximum 2-2 cl mennyiségű italt kap a vendég, azután ha akar, az este végén bátran kérheti bármelyik tétel visszakóstolását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Magyarország Cukormentes Tortája, 2011
Az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében, az Egy…
Tovább olvasom >Jövőre megnyílik az ötcsillagos W Budapest Hotel az egykori balettintézet épületében
A DVM csoport integrált építészeti és építőipari szolgáltató megkezdte az…
Tovább olvasom >Részeredmények
Olvasóink számára Zerényi Károly, az MVI képviselő-testületi tagja készített előzetes…
Tovább olvasom >