Magazin: Innovációs központ épül a PET-palackok teljes újrahasznosítása érdekében

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 20. 12:11

Jövő őszre épül fel a Karcagi Ipari Parkban a Recy-Pet Kft.-nek (a BUSZESZ-Aquarius cégcsoport új tagjának) 4638 m² es nettó alapterületű, kétszintes innovációs központja, amelynek alapkőletételére 2013. október 25-én került sor. A kutatóbázis fő célja lesz olyan technológia kifejlesztése, amellyel bármilyen minőségű PET-palack a kupakkal és a címkével együtt újrahasznosítható lehet.

PR_RecyPet_opt

A GOP-1.2.1-12/B-2012-0004 azonosítási számú pályázat keretében, európai uniós támogatással megvalósuló „FOOD-GRADE” Élelmiszer-ipari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központ elsősorban az élelmiszerek csomagolásakor keletkező PET-műanyaghulladék, mint másodnyersanyag újrahasznosításával foglalkozik.

A PET-palackok felhasználásának növekedése a különböző italok gyártásában töretlen, viszont újrahasznosításuk még bőven tartogat fejlesztési lehetőségeket. A PET újrafeldolgozása szinte külön iparággá szélesedett. A világon évente kb. 1 millió tonna PET-hulladékot dolgoznak fel újra. Erre mára megbízható technológiákat fejlesztettek ki, és ebből a műanyagból nagy tömegben lehet viszonylag homogén terméket (mindenekelőtt palackokat) újragyártani. Az újrahasznosítás kiterjesztésével a környezetterhelés, és azon belül a CO2-kibocsátás is jelentősen csökken.

Magyarországon még nem létezik olyan telepített technológia, mely palackból-palack újrahasznosítást képes lenne megvalósítani, vagyis a visszagyűjtött PET-palackokból olyan anyagot előállítani, melyből ismételten élelmiszer-ipari minőségű alapanyag (regranulátum) készíthető. Emiatt Magyarország alapanyag-behozatalra szorul, ami erősen kiszolgáltatott a mindenkori devizakonverziónak, ezáltal gazdasági kockázatot rejt.

Cél a 100% újrahasznosítás

A „FOOD-GRADE” Élelmiszer-ipari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központ alapításával a Recy-Pet Kft. egy olyan élelmiszer-környezetipari fejlesztési központot kíván létrehozni, amely helyszínt, kutatási bázist biztosít innovatív kutató- és fejlesztőcégek, kutatók, valamint olyan felsőoktatási hallgatók részére, akik az élelmiszeripar és a hulladékgazdálkodás interdiszciplinális kapcsolódási pontjain tevékenykednek, kutatnak.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a kutatásfejlesztés révén hazánk importfüggősége jelentősen csökken majd, valamint az élenjáró modern technológiák kifejlesztése régiós/európai üzleti lehetőségeket rejt magában.

A közös platformon fejlesztett technológia képes lesz arra, hogy bármilyen minőségű PET-palack a kupakkal és a címkével együtt újrahasznosítható legyen. A technológiai fejlesztés célja, hogy a regranulátum a mostani 30-35 százalék helyett 50 százalékban, majd 100 százalékban felhasználható legyen új PET-palackok gyártására.

Nagyon fontos, hogy a projekt során újrahasznosított műanyag felhasználása anyagában történik (ez harmonizál az új hulladékgazdálkodási törvény alapvetésével, rendelkezéseivel), méghozzá élelmiszer-ipari felhasználással, ami unikális felhasználási formát jelent. Ennek a technológiának a kifejlesztése, nagy volumenben történő tesztelése egyelőre nem megoldott – ezen segít az Innovációs Központ.

Épület, gép, ész

A fejlesztés 3 fő elemből épül fel.

Az első ilyen pillér maga a Karcagi Ipari Parkban felépülő kutatóközpont épülete, amely helyet ad a kutatási alapot képező technológiai sornak, valamint kutatólaboroknak, fejlesztési helyiségeknek.

Másodsorban olyan kutatásfejlesztést szolgáló modern eszközberendezések kerülnek ide, amelyek egy komplex technológiai sorrá állnak össze. Ez a gépsor egy PET-műanyagpalack-újrahasznosító (regranulátum-készítő), amely a próbagyártásokon keresztül a technológiai fejlesztések kísérleti terepéül szolgál majd. A vállalkozás tervei szerint mintegy 9-10 000 tonna hulladékot tud begyűjteni, majd feldolgozni.

Harmadrészt a kutatók rendelkezésére állnak majd IT-fejlesztések is, amelyek révén kontrolladatok szolgáltatnak visszajelzést a technológiai folyamat fejlesztésének gazdasági hatékonyságáról is.

A beruházás tervezett költsége közel 2 milliárd 850 millió forint, amelynek mintegy 70 százalékát támogatásokból finanszírozzák. A központ 50 új munkahelyet teremt.

Kapcsolódó cikkeink