Magazin: Átállás a természetesre

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 22. 12:34

Horváth Ferenc bő fél éve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke – a szakma helyzetéről, vezetői elképzeléseiről és persze a fagylaltról beszélgettünk vele.

Horváth Ferenc

Horváth Ferenc

Változik-e valami azzal, hogy Ön vette át az ipartestület elnöki posztját?

A munkánk ugyanazoknak az elveknek mentén folyik, mint korábban, egy lényegi változásról számolhatok be: az Ország Tortája és az Év Fagylaltja versenyekkel nyitunk a szélesebb szakma felé, ezentúl nemcsak cukrászok, de szállodák, éttermek szakembereinek jelentkezését is várjuk a megmérettetésekre.

Mi ma Ön szerint a szakma legnagyobb problémája?

A képzési hiányosságok és a szakemberpótlás elégtelensége. A tévé főzőműsorai még motiválják a 14 éveseket, hogy cukrász szakiskolákba jelentkezzenek, de nagy hányaduk a 3 év tanulás után azonnal pályaelhagyóvá válik. Rájönnek, hogy mennyire kemény, lemondásokkal járó munka ez. Ugyancsak gond az albánok – azaz az olcsó, gyenge minőségű, nagy adagokban árult termékek – megjelenése a cukrászdák világában.

Mit tehet a helyzet javításáért az ipartestület?

A szakmában kialakult kishitűséget kell megpróbálnunk a kollégákból kiirtani, és kialakítani pozitív szemléletüket és önbizalmukat. El kell fogadtatnunk a szemléletet, hogy jó édességek jó minőségű alapanyagból készülnek, és a legkisebb vásárlóerejű környéken is kell legalább 2-3 minőségi terméket is kínálni.

Milyen lehet a generációváltás ebben a szakmában?

Remélem, hogy folyamatos átmenet lesz, nem valamiféle robbanás, hiszen a fiatal cukrászoknak időbe telik átadnunk a tudást és a gondolkodásmódot.

A fagylaltkészítés területén mi változott az elmúlt 10-15 évben?

Jellemzően új és újabb kényelmi termékek jelentek meg a piacon, közöttük persze nagyon jó alapanyagok is. Az utóbbi években viszont a magasan pozicionált cukrászdákban megkezdődött az átállás a természetes alapanyagokra, a cukrászok szívesen kísérleteznek, új ízkompozíciókat alkotnak.

És a vásárlók?

Egyre több az igényes vásárló, aki fogékony mind a minőségre, mind az innovációkra. És ami újdonsággal megpróbálkozunk, arra a fogyasztó gyorsan meg is adja a választ! Szükség van az egészségtrendeknek megfelelően fejlesztett fagylaltokra is, a cukrászdánkban mi is gondolunk az ételallergiásokra és a diétázókra. Tetszenek nekem a fagyasztott joghurtok is, de ezek alapanyagaihoz folyamatos minőségben itthon nagyon körülményes hozzájutni.

Kapcsolódó cikkeink