Magazin: A NÉBIH a maradék ételekről
Ahogy az MVI aktuális hírei között is olvasható, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tevékenységében a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is aktívan részt vesz: a vendéglátásban, azon belül is legfőképpen a catering területén keletkező maradék ételek (ami nem tévesztendő össze az ételmaradékokkal!) lefagyasztásának és újrafelhasználásának törvényes lehetőségeit próbálja kutatni. Ennek fő célja a vendéglátóegységek működésének gazdaságosabbá tétele és a rászorulók élelmiszerrel történő támogatása. Az ügyben Zoltai Annát, a Nébih illetékes osztályvezetőjét is kérdeztük.
– Természetesen egyetértünk az élelmiszer-pazarlás elleni fellépésekkel, melyek során azonban nem sérülhet az élelmiszer-biztonság: a karitatív keretek között zajló étkeztetésre sem vonatkozhatnak más élelmiszer-biztonsági szabályok. Jó ideje folytatunk konzultációkat az egyesülettel, felajánlottuk szakmai tudásunkat, laboratóriumi hátterünket; kézzelfogható eredményeket eddig a tartós élelmiszerek területén értünk el. A vendéglátószakma célkitűzései szimpatikusak. Remélem, közösen megtalálhatjuk egyes helyzetekben egyes készételek (tehát nem mindig és nem minden maradék) rászorulókhoz eljuttatásának biztonságos módját, de ma még úgy tűnik, ez a fajta karitatív tevékenység, akárcsak külföldön, több ok miatt nehézkes.
Ma sem tiltja jogszabály, hogy a nem lehűtött vagy nem melegen tartott készételt a készítése után 3 órán belül kiadják. A 63 oC fölött tartott készételt, a készítője felelőssége mellett, az általa megállapított ideig ma is kiadhatják fogyasztásra. A lefagyasztás is lehetséges, ha közvetlenül a készítés után megtörténik. Fogyasztásra, így karitatív célra sem alkalmas az órákon át büféasztalon tárolgatott, vendéglátásban már nem értékesíthető, lejárt készétel, vagy amely nem nyomon követhető. Azzal a ténnyel azonban tisztában kell lenni, hogy nagyobb mennyiségben az ételek – összetételük, készítésük, készen tartásuk és kezelésük függvényében – egészen másként viselkednek, mint egy-két adagban. Figyelembe kell venni azt is, hogy a gyakran legyengült egészségi és fizikai állapotban lévő rászorultak számára a túltárolt, helytelenül kezelt maradékok fogyasztása fokozott élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, és végzetes is lehet.
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Január 1-jétől a felvásárlóknak 30 napon belül ki kell fizetni a termelőket
A 30 napos fizetési határidő a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek…
Tovább olvasom >További cikkeink
20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >A szervízdíj nem borravaló – itt a különbség a kettő között
Gyakran nagy bizonytalanság övezi, hogy a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Új magyar MICHELIN-csillagos és Green Star étterem
A mai napon a Michelin lerántotta a leplet arról, hogy…
Tovább olvasom >