Liba- és kacsamáj, a luxus alapanyag
Édesen. Fűszeresen. Lekvárral. Gyümölcsökkel. Fő- vagy mellékszerepben. Kalácson. Aszpikban. A Foie Gras, vagyis a liba- és a kacsamáj nem a mindennapok eledele, de ünnepnapok alkalmával azért megengedi magának az ember. Tudta, hogy már pályázható a belőlük készült kiváló minőségű májas?

(Fotó: Pixabay)
A liba-és kacsamáj a világ egyik legdrágább és legnemesebb alapanyaga, melynek termelésében Magyarország abszolút világelső. Mivel nem mindennapos vendég a konyhánkban, nem feltétlenül tudjuk, hogyan kell elkészíteni. Sokan ezért nem mernek egész májat vásárolni, az ízét inkább májas formájában szeretnék élvezni. Jó hírünk van, már megnyílt a pályázási lehetőség a kiváló minőségű májasra, ami készülhet kacsa -vagy libamájból is. Lehet füstölt vagy füstöletlen, de nem mindegy, mennyi májat tartalmaz, ráadásul ízfokozók felhasználása tilos.
Aki mégis az egész máj mellett dönt Márton-napon, annak is segítünk
Fennállhat a veszélye, hogy olcsóbb (így sem olcsó) kacsamájat kapunk libamáj árban. A kacsa-és libamáj közti legfőbb különbség a forma. A kacsamáj egyik lebenye sokkal szélesebb a másik lebenynél, az egész máj lapos, terjeszkedő. A libamáj lebenyei majdnem egyformák, hegyesebbek és magasabb is az egész.
Számít a méret
Az ideális májsúly 350-400gramm, efelett már nagyon zsíros, ami úgyis kisül belőle. Figyeljünk rá, hogy a máj mindig finom illatú legyen, a felszíne egészséges, nem véreres. Az egészséges májnak mindig határozott, éles széle van. A legfontosabb, mint általában a húsféléknél, hogy megbízható forrásból vegyük és lehetőleg 1-2 napon belül használjuk fel. A liba-és kacsamájat meg kell szabadítani az erektől. Ezután süthetjük, főzhetjük, abálhatjuk. Egészben de szeletekben is. Figyeljük a fűszerezésre, mert a túl sok fűszer nem engedi érvényesülni a máj eredeti ízvilágát. Só, bors esetleg egy kis édes bor vagy konyak bőven elég. A foie gras önmagában friss bagettel vagy pirítóssal fejedelmi, de jól harmonizál magas cukortartalmú, de savanykás gyümölcsökkel, mint az alma, gránátalma, körte, füge.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Hagyományos péksütemények kiváló minőségben, generációkon át
A Pécsváradon alapított Aranycipó Kft. immár több mint harminc éve…
Tovább olvasom >A SPAR Magyarország a kiemelkedő minőség elkötelezettje
A SPAR 1990-ben jelent meg a magyar piacon, és első…
Tovább olvasom >A fenntartható közétkeztetés áll a Közétkeztetési Szakácsverseny fókuszában
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ), ahol…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >