Lézerfegyverrel védhető ki a madárinfluenza

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 04. 23. 09:25

Húszmilliárdos kiesést okozott tavaly a madárinfluenza, a járványvédelmi intézkedések továbbra is fennállnak, egy új megoldás révén azonban a károk elkerülhetők.

A Baromfi Terméktanács adatai szerint tavaly a madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent az azt megelőző évhez képest. A Földművelésügyi Minisztérium adatai azt mutatják, összességében a járvány mintegy 20 milliárd forint ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár – a leölt és megsemmisített állatok, takarmány, alomanyag – értéke 11-12 milliárd. Ezt tovább tetézi a nagyjából kilencmilliárdos közvetett – a vágó-, feldolgozóüzemek leállásából, vagy csökkentett vágásszámból adódó – veszteség.

A vadon élő madárfajok tünetmentesen is hordozhatják a madárinfluenza vírusát, a bélcsatornában szaporodó kórokozók az állati ürülékkel, de aerogén úton is terjednek, illetve az elpusztult állat teteme is veszélyes. Sőt, a fertőzött takarmány, ivóvíz, felszerelés, ruha is terjesztheti a vírust.

Járványkitörés esetén az állatok és ragályfogó tárgyak ártalmatlanná tételét követően a helyiségeket és szállító járműveket hatósági felügyelet mellett fertőtleníteni kell, az újratelepítés csak a végső takarítás és fertőtlenítés befejezését követő 21 nap után kezdődhet meg. Mindez jól mutatja, milyen súlyos következményei vannak a bekerülő kórokozónak – mutatott rá a helyzetre Péter István, a témával hivatásszerűen foglalkozó Agrosol 2000 Kft. vezetője.

A szinte kivédhetetlen ragályt az Agrilaser részben orvosolhatja. A holland fejlesztés előnye, hogy nem árt az állatoknak, de a hagyományos megoldásokhoz képest valóban távol tartja a vadon élő madarakat az állattartó telepek közvetlen környezetéből. Fontos megjegyezni, hogy a fertőzés egyéb úton való behurcolását nem akadályozza meg. Az egyszerűen programozható lézerfejegység 360 fokban, automatán mozog, így néhány, megfelelő helyre telepített készülék akár több hektárnyi területet is képes védeni a nagy hatótávolságnak köszönhetően. A speciális frekvenciájú zöld lézerfény a madarak felé irányítva egy közeledő fizikai tárgy benyomását kelti és a madarak túlélési ösztöneik miatt azonnal elrepülnek.

Emberben is megjelent a madárinfluenza

Idén februárban a hongkongi egészségvédelmi központ elsőként azonosította a H7N4 madárinfluenza vírustörzset embernél. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ez az ágens az egyik legragályosabb, 2013-ben bukkant fel először Kínában és múlt év októberéig 1564 embert fertőzött meg, főként élő szárnyasokkal vagy a fertőzött környezettel való érintkezés útján.

Kapcsolódó cikkeink