Lengyel miniszter: az uniós zöld megállapodás túl nagy terhet jelent a lengyel mezőgazdaság számára

Szerző: STA Dátum: 2024. 01. 29. 09:30

Az európai zöld megállapodás túl nagy terhet jelent a lengyel mezőgazdaság számára, a varsói agrárügyi tárca ennek megváltoztatására fog törekedni – jelentette ki pénteken Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter.

(Fotó: Pixabay)

A széles lengyel kormánykoalíciót alkotó Lengyel Parasztpárt (PSL) politikusa a PAP hírügynökségnek elmondta: az Európai Unió 2050-ig megvalósítandó, klímasemlegességét célzó projektje „túl nagy megterhelést jelent” a lengyel agrárágazat számára, növeli annak költségeit, csökkenti a versenyképességét. Megerősítette a Michal Kolodziejczak mezőgazdasági miniszterhelyettes által a Radio Zet kereskedelmi csatornának adott interjúban megfogalmazott álláspontot, miszerint a zöld átállás egyes elemei „rémálomnak” nevezhetők Lengyelország szempontjából. A varsói mezőgazdasági tárca „egyeztetések után a zöld megállapodás leginkább ésszerűtlen elemeinek korlátozására és módosítására” fog törekedni – jelezte Siekierski.

Michal Kolodziejczak a csütörtöki rádióinterjúban a többi között azt bírálta, hogy a január elsejétől életbe lépett, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára vonatkozó szabványának (GAEC) 8. melléklete szerint a 10 hektárnál nagyobb szántóterülettel rendelkező gazdaságok kötelesek annak 4 százalékát parlagon hagyni.

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos az uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő mezőgazdasági és halászati tanács keddi ülését követő brüsszeli sajtóértekezletén kijelentette: támogatja, hogy az európai gazdák mentesüljenek a 8. melléklet követelményei alól. Mint elmondta, ezt az álláspontot az értekezleten is képviselte. Hozzátette: a követelmény megvalósításához „politikai akarat is szükséges” az Európai Bizottságon belül. Az uniós zöld megállapodás, valamint az ukrán termékek korlátlan európai behozatala ellen a napokban Európa-szerte tiltakozások zajlanak, szerdán a lengyel gazdák is tüntettek ez ügyben.

MTI

Kapcsolódó cikkeink