Légli Ottó átvette az Év Bortermelője 2010 díjat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 07. 14:34

Légli Ottó, a balatonboglári borvidéken dolgozó borász kapta az Év Bortermelője 2010 címet, több éves kimagasló szakmai teljesítményének elismeréseként. Az elismerést gálaebéd keretében adták át a fővárosban a Corinthia Hotel Budapest bálterében.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez az elismerés a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés, amelyet az 1992-ben alapított a Magyar Bor Akadémia felkérésére ítélnek oda a szavazásra felkért szakértők.

A díjért versengők közül a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász volt: Áts Károly a tokaji borvidékről; Dúzsi Tamás a szekszárdi borvidékről; Gálné Dignisz Éva a kiskunsági borvidékről; Légli Ottó a balatonboglári borvidékről és Vida Péter a szekszárdi borvidékről.

A múlt évben a pincékbe került magyar bor mennyisége – az előzetes adatok alapján – nem érte el még a 2 millió hektolitert sem, míg 2009-ben ez a mennyiség 3,3 millió hektoliter volt. A csökkenést a szakemberek a tavalyi szélsőséges időjárással magyarázzák.

Kapcsolódó cikkeink