Lassan olvadoznak a nemzetközi élelmiszerárak
Összességében mérséklődtek az alapvető mezőgazdasági terményárak, azon belül is főleg a gabonafélék, tejtermékek és a cukoré, a húsok és növényi olajok drágultak.
A FAO élelmiszerár-index, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi kereskedelmi súlyával korrigált árváltozását összegzi, 1,1%-ot csökkent júniushoz képest, és még így is 2,3%-kal meghaladja a tavaly ilyenkori értéket.
Kiemelkedően, 2,7%-kal csökkent a gabonafélék ára, ami ezzel együtt is 4,1%-kal van a tavaly júliusi szint fölött. A trendet a búza és kukorica ára diktálta, lekövetve a piac reakcióját a bőséges exportkészletekre. Ezzel szemben a rizs már az ötödik hónapja változatlan áron cserél gazdát viszonylag nyugodt piaci körülmények között.
Hiába lett olcsóbb a pálmaolaj, a szója és napraforgó olajok árának erősödésével a növényi olajok árindexe 0,8%-kal nőtt júliusban. A szójatermelés szezonális csúcsán van Délkelet-Ázsiában, miközben a kereslet ezt nem követi le.
A húsfélék ára folytatva hat hónapja tartó trendjét, tovább erősödött (+0,6%).
A birka- és szarvasmarha hús a jelentős ázsiai kereslet és a térség gyenge kínálatának kombinációja miatt drágult. A sertéshús eközben olcsóbb lett négy hónap áremelkedés után, a brazil és amerikai kínálati bőség okán.
A tejtermékek árindexe közel 3%-kal mérséklődött, melyre leginkább a vaj, továbbá a sajt és a teljes tejpor nemzetközi piaci jegyzése volt hatással.
A FAO cukor árindexe 0,6%-kal zárta alacsonyabban az előző hónapot, főként az indiai cukornádtermelésre vonatkozó pozitív várakozások miatt. Az árcsökkenést valamelyest visszafogta a brazil deviza, a reál erősödése az amerikai dollárral szemben, visszavetve a világ legnagyobb cukortermelőjének exportját.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >FAO: a globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >