Magazin: Közgyűlés 2020

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 05. 07. 07:37

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete február végén Bükfürdőn tartotta éves közgyűlését és annak kísérőprogramjait, köztük a kiállítást, amelyen több mint harminc szponzor és partnercég vett részt. Az alábbiakban Erdélyi Balázs elnök évértékelő beszédének legfontosabb részleteit osztjuk meg az olvasóval.

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete - logó

Közgyűlés - Erdélyi Balázs - Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Erdélyi Balázs
elnök
Magyar Cukrász Iparosok
Országos Ipartestülete

Örömmel tapasztaltuk – mondta el az elnök –, hogy újra erősödik a közösségi érzés tagjaink között, egyre aktívabbak programjainkon, és azonosulnak céljainkkal. Nagy eredményeket értünk el a tavalyi évben, melyekre büszkék vagyunk. A közgyűlés a legautentikusabb platform, ahol munkánkat és eredményeinket be tudjuk mutatni tagságunknak, emellett interaktív módon, véleményüket meghallgatva tudjuk kitűzni jövőbeli céljainkat.

A tavalyi közgyűlésünkön érkeztek az első, önkéntes felajánlások székházunk befejezéséhez; adományok, felajánlások még mindig érkeznek, már több mint 8 millió forintot adott össze Tagságunk. Ennek köszönhetően székházunk első körben szükséges felújítási munkáit be tudtuk fejezni. Szeptember 4-én indult a mesterképzés tanműhelyünkben.

Világszínvonalú helyet hoztunk létre, és új szponzoraink is lettek, akik pénzt, energiát nem kímélve állnak mellénk, segítve a célkitűzéseinket. Tavaly Varga Mihály pénzügyminiszter úr 9,5 millió forint támogatást hagyott jóvá, amit tavaly decemberben az ITM-en keresztül kaptunk meg. Székházunk ünnepélyes megnyitóját tavaszra tervezzük.

Vojtek Éva irányításával sikeresen lezajlottak tanulmányútjaink szerte Európában, a 2017-ben nyert pályázaton 5 olasz, 3 francia és egy lengyel helyszínen tanulhattak kollégáink. Eredményesen lezajlott a Sasfiókák program is, amelyben 6 lengyel és 6 magyar fiatal szakember vett részt, hogy megismerjék egymás kultúráját és gasztronómiáját. Sikeres volt sweeTEN pilot projektünk is, amely 10 tehetséges fiatalnak nyújtott lehetőséget szakmai tudásának bővítésére. Idén már elindult a sweeTEN 2.0. is.

Lezajlott a Tehetségpont akkreditációs eljárása, és örömmel jelentem, hogy Akkreditált Kiváló Tehetségpont lettünk!

Tavaly is szponzorai voltunk a Szakmasztár fesztiválnak, ahogy az elmúlt években is, és az elnökség döntése alapján ez idén sem lesz másként. Fontosnak tartjuk a jó kapcsolat kialakítását a szakoktatókkal, támogatjuk a fiatalokat, hogy minél többen meglássák a szakmánk szépségeit, mert egyre nagyobb szükségünk van az elkötelezett és lelkes utánpótlásra.

2019-ben új helyszín és új koncepció alapján szerveztük meg az Év Fagylaltja versenyt. Először sikerült megvalósítani igazán, hogy a verseny a magyar kézműves fagylalt ünnepévé is váljon egyben. Bármilyen tökéletes helyszínt és partnert találtunk Szombathelyen, terveink szerint egy roadshow-­szerű rendezvénysorozat formájában szeretnénk körbejárni az országot, hogy mindenhova eljusson a kitűnő minőségű magyar fagylalt jó híre.

Nyár elején és ősszel szakmai napunkra közel száz fő jelentkezett.

Legsikeresebb programunk tavaly is a Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája verseny volt. Méltó helyre került most is mindkét díj, gratulálunk a dunaföldvári Tóth Cukrászdának és Tóth Norbertnek, valamint a szegedi A Cappella Cukrászdának és Gyuris Lászlónak a győzelemhez.

Szeptember 4-től 32 mesterjelölt felkészítése zajlott új tanműhelyünkben, 12 fő a BKIK és 20 fő a PMKIK által szervezett PILOT mestervizsga-tanfolyama keretén belül.

A Sirha Budapest 2020 szakkiállítás első napján a Pataki János emlékverseny mellett bemutattuk és kóstoltattuk a közelmúlt Év Fagylaltja versenyek díjnyertes fagylaltjait, valamint a Gelato World Tour és Gelato Festivalon kiválóan szerepelt magyar fagylaltokat. Harmadik napon nagyközönség előtt bonyolítottuk le a Magyarország Tortája verseny első zsűrizési körét.

Közgyűlés2020-Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Székházunkban az idei első, külföldi mesterkurzusok is lezajlottak már, ősszel Sébastien Brocard francia, tavasszal Andrea Giannone olasz cukrászmester tartott tanfolyamot. Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több új arcot látunk ezeken a tanfolyamokon. Fontos, hogy bővüljön aktív tagjainknak köre, hogy egyre többen tartsák fontosnak a szakmai fejlődésüket és azt, hogy megérezzék, milyen jó ehhez a szakmai közösséghez, ehhez a nagy családhoz tartozni. //

Kapcsolódó cikkeink