Közel másfél ezer étterem zárt be a briteknél egy év alatt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 09. 18. 10:56

Több mint 1400 étterem zárt be egyetlen év leforgása alatt az Egyesült Királyságban, írja az Independent és a UHY Hacker Young felmérése alapján az origo.

Valamennyi vendéglátóhelyet ugyanazok a problémák sújtanak: egyre növekvő költségek mellett, egyre kevesebbet költő vendégekkel kellene talpon maradniuk.


Nehéz helyzetben vannak a brit éttermek, melyekből több mint 1400 zárt be 2018 és 2019 júniusa között. Ezek sorában egyaránt vannak jó hírű, korábban stabil vendégkörrel rendelkező helyek, és kevésbé ismert egységek is. De az egy év alatt bezárt éttermek közé tartoznak – ahogy az Origo megírta – az ismert séf, Jamie Oliver becsődölt brit láncához tartozók is.

S hogy mi áll a bezárási hullám mögött?

A felmérés szerint több tényezőre vezethető vissza, amiért sok helyen véglegesen lehúzták a rolót.

Ezek közé tartozik az éttermekből fennálló túlkínálat, a vendéglátósok növekvő költségei, valamint a fogyasztók éttermi költéseinek tendenciaszerű csökkenése.

Az okok kapcsán a felmérést végző cégnél megjegyzik, hogy az éttermi szektor krízisét gyakran azzal azonosítják, hogy csak azokat a helyeket vagy éttermi hálózatokat érinti, melyek elvesztették kapcsolatukat vendégeikkel.

Ez azonban nem kielégítő magyarázat, mert figyelmen kívül hagyja azt a sok száz, kis éttermet, melyek fizetésképtelenség miatt zártak be, az iménti tényezőknek köszönhetően. Emellett – hívják fel a figyelmet az elemzők – a költségnövekedés és a túlkínálat olyan éttermeket is padlóra küldött és küldhet, amelyeknek egyébként van stabil, törzsvendégekből álló látogatói köre.

Az étterembezárási tendencia néhány éve kezdődött Angliában, és egyelőre nem látni, hogyan lehetne azt megállítani.

Egy 2017 októberében kiadott tanulmány szerint a brit éttermek 20 százalékát fenyegeti a leállás veszélye.
Ez pedig nagyobb léptékű gazdasági hatásokkal is járhat. Emlékezetes, hogy csak Jamie Oliver brit éttermeinek bezárása miatt, mintegy 1000 munkavállaló veszítette el állását. (origo)

Kapcsolódó cikkeink